Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Mätningar: Över hälften av finländarna är missnöjda med Antti Rinnes regering

Från 2019
Antti Rinne talar i Riksdagen.
Bildtext Det att Antti Rinne (SDP) tvingats förklara turerna kring posttvisten kan enligt en bedömning vara en delorsak till minskande popularitet för hans regering.
Bild: Lehtikuva

Två opinionsmätningar de senaste dagarna visar att bara omkring en tredjedel av finländarna uppger sig vara nöjda med Antti Rinnes (SDP) regering.

De två mätningarna som inte är särskilt smickrande för regeringen är gjorda bland finländarna i november och de är rätt samstämmiga.

Den ena är utförd av Taloustutkimus för Lännen Medias (betalmur) räkning den 25-28 november, alltså mitt under den heta debatten om Posten, men innan härvan ledde till att minister Sirpa Paatero (SDP) avgick.

Den visar att andelen som uppger sig vara mycket nöjda med regeringen är tre procent och andelen nöjda 34 procent, alltså sammanlagt 37 procent som är mer eller mindre nöjda.

I den andra mätningen är motsvarande siffra 31 procent. Den är en partibarometer som Kantar TNS publicerade i torsdags och som är gjord under första hälften av november.

I mätningarna är andelen som uppger sig vara missnöjda eller mycket missnöjda 51 respektive 52 procent.

Sipiläs regering populärare vid motsvarande tidpunkt

Uppgifterna kan jämföras med den föregående regeringens popularitetssiffror, som var i samma storleksordning i slutet av mandatperioden.

Men när Juha Sipiläs (C) regering hade verkat ungefär lika länge som Rinnes regering nu, fick Sipilä betydligt bättre siffror. Då sade sig omkring hälften vara nöjda.

Forskningschef Tuomo Turja vid Taloustutkimus säger till Lännen Media att de färska siffrorna för Rinnes regering i någon mån påverkas av postkonflikten och efterspelet till den.

Men han konstaterar att det inte är den enda förklaringen, för det har redan tidigare funnits tecken på sjunkande popularitet.

Källor: Lännen Media, STT

Diskussion om artikeln