Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Brasiliens president påstår att Leonardo DiCaprio finansierar anlagda bränder i Amazonas

Från 2019
Leonardo DiCaprio
Bildtext DiCaprio säger att brandbekämparna som Bolsonaro anklagar för att anlägga bränder i Amazonas regnskog förtjänar hans stöd, men han har inte finansierat dem.
Bild: /All Over Press

Brasiliens president Jair Bolsonaro anklagar, utan bevis, den amerikanska skådespelaren Leonardo DiCaprio för att finansiera anlagda skogsbränder i Amazonas.

Bolsonaro påstår att DiCaprio donerat pengar till välgörenhetsorganisationer som presidenten hävdar att delvis är skyldiga till de anlagda bränderna i Amazonas det här året.

- DiCaprio är en cool kille, eller hur? Donerar pengar till att sätta eld på Amazonas, sade Bolsonaro till en skara av sina anhängare i Brasilien under fredagen.

DiCaprios miljöorganisation Earth Alliance har lovat fem miljoner dollar till aktörer som arbetar med att stoppa bränderna i Amazonas regnskog, efter att en våg av skogsbränder förstörde stora delar av Amazonas i juli och augusti.

Brasiliens president Jair Bolsonaro
Bildtext Det är inte första gången som Bolsonaro utan att ha några bevis anklagar miljöorganisationer för att sätta eld på Amazonas.
Bild: imago images/Fotoarena/ All Over Press

Utpekade miljöorganisationer förtjänar vårt stöd, svarar DiCaprio

Bolsonaros kritik mot Leonardo DiCaprio är en del av den brasilianska regeringens kampanj mot icke-kommersiella miljöorganisationer i Brasilien.

DiCaprio svarade på kritiken med att säga att han inte donerat pengar till någon av de två välgörenhetsorganisationer, som hittills prickats av utredare i Brasilien.

"Även om de förtjänar vårt stöd, har vi inte finansierat organisationerna som har blivit utpekade", säger DiCaprio i ett skriftligt uttalande till nyhetsbyrån AP.

Han fortsätter med att säga att han stöder alla grupper som försöker skydda de oersättliga ekosystemen i Amazonas.

Regnskog i Amazonas. Pará, Brasilien
Bildtext Avskogningen i Amazonas regnskog ökar för varje år.
En grupp apor som tillhör arten Zogue Zogue Rabo de Fogo sitter på en trädgren i Amazonas.
Bildtext Amazonas är hem för hundratusentals djur- och växtarter.
Bild: EPA-EFE/GABRIEL MELO SANTOS

Polisräd mot två miljöorganisationer

Presidentens påstående om DiCaprio kom efter en polisräd mot två välgörenhetsorganisationer i Amazonas-delstaten Pará tidigare den här veckan.

Även fyra frivilliga brandmän arresterades, och utreddes för att med flit anlägga bränder för att få in mera bidrag från regnskogs-sympatisörer.

Brandmännen förnekade anklagelserna och frigavs senare.

Federala åklagare i Brasilien säger att undersökningar tyder på att det i första hand är personer som vill använda marken, och inte frivilliga brandmän och miljöorganisationer, som anlägger skogsbränder i Amazonas.

Källor: AP