Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Många köade för dillmakaroner och glögg – nyinflyttade Sanna och Emilia: "Vasa är en fantastisk stad!"

Från 2019
Många ville vara med och fira dillmakaronifest i Vasa. - Vasa är en fantastisk studiestad, säger Emilia Närhi och Sanna Keltanen.
Bildtext Många ville vara med och fira dillmakaronifest i Vasa. - Vasa är en fantastisk stad, säger Emilia Närhi och Sanna Keltanen.
Bild: Yle/Moa Mattfolk

Sol, snö och några minusgrader. De senaste veckornas novembermörker gav vika för ljuset lagom tills Finlands soligaste stad firade en lyckad start på sin nya reklamkampanj.

Studerande Sanna Keltanen och Emilia Närhi hyllar både sin nya hemstad och dillmakaronerna.

– Vasa är en fantastisk stad. Här är vackert och människorna är jättetrevliga, säger Sanna Keltanen.

– Allra vackrast är campusområdet, men jag tycker också om att stadskärnan är lagom liten och tät, säger Emilia Närhi.

Många Vasabor köade för att få en tallrik dillmakaroner.
Bildtext Många köade för en tallrik dillmakaroner.
Bild: Yle/Moa Mattfolk

Närhi och Keltanen har inlett sina studier vid Vasa universitet i höst och båda säger att de genast börjat trivas. Då de hörde talas om Vasainitiativet valde de att genast underteckna.

Lika självklart var det att komma till torget på lördagens dillmakaronifest. Självklart har de redan flera gånger hunnit smaka på dillmakaroner.

– Det är absolut ingen nyhet för oss, vi har hunnit äta på de lokala pizzeriorna redan många gånger, säger Närhi.

– Jag tycker dillmakaroner är jättegott, säger Keltanen.

Fast än så länge håller hon bara händerna varma på pappersmuggen med glögg. Hur den söta drycken ska gå ihop med makaronerna återstår att se.

Lyckad start på PR-kampanj

Ute på torget är det många som köar för en tallrik dillmakaroner samtidigt som Vasa stadsfullmäktiges ordförande, riksdagsledamot Joakim Strand (SFP) håller festtal uppe på torgscenen.

– I Finland finns många anspråkslösa städer men Vasa är inte en av dem, säger Strand och radar upp stadens många trumfkort och fördelar.

Riksdagsledamot, Vasa stadsfullmäktiges ordförande Joakim Strand (SFP) höll festtal på stadens dillmakaronifest. Här står han uppe på torgscenen och talar.
Bildtext Joakim Strand (SFP) höll festtal.
Bild: Yle/Moa Mattfolk

De korta avstånden som gör livet lätt att leva, närheten till havet och naturen, jobbutsikterna, tvåspråkigheten. Dessa är även ingredienser i stadens nystartade reklamkampanj, en storsatsning för att öka finländarnas kunskap om och intresse för Vasa.

Kommunikationschef Leena Forsén är en av dem som jobbat med kampanjen.

Leena Forsén är kommunikationschef vid Vasa stad. Dillmakaronifesten kallar hon en stor succé.
Bildtext Kommunikationschef Leena Forsén gladde sig åt att solen åter lyste lagom tills lördagens dillmakaronifest.
Bild: Yle/Moa Mattfolk

Forsén gläds över att Vasainitiativet och kampanjstarten fått uppmärksamheten riktad mot Vasa, men samtidigt är det här bara början på arbetet.

– Det här är något av ett maratonlopp och jobbet fortsätter. Efter nyår sätter vi full fokus på rekryteringen, då ska vi tillsammans med företagen i staden och Vasa centralsjukhus satsa hårt på att locka arbetskraft till Vasa, säger Forsén.

Dillmakaroner är en Vasaklassiker och ett självklart val då man firar tillsammans på Vasa torg.
Bildtext 400 liter dillmakaroner bjöds det på under lördagens fest.
Bild: Yle/Moa Mattfolk

Under ett av tälttaken som rests på torget står Faton och Fatos Kavaja och slevar upp dillmakaroner. Ingendera vågar sig på en gissning kring hur många Vasabor de hunnit servera under den dryga timme som gått, men det är många.

I Finland finns många anspråkslösa städer, men Vasa är inte en av dem!

Stadsfullmäktigeordförande Joakim Strand (SFP).

Matlagningen har pågått hela natten. Först har makaronerna kokats och kylts ned, sedan kryddats med rypsolja, aromsalt och finhackad dill.

Men inget av det slitet syns då bröderna svarar varsågod för varje tack och visar var man hittar dressing.

Det går undan då Faton och Fatos Kavaja slevar upp dillmakaroner till ivrigt väntande Vasabor. För att hålla värmen i vinterkylan har de mössa och tjocka dunjackor.
Bildtext Bröderna Faton och Fatos Kavaja driver två restauranger i Vasa. Det går undan då de serverar dillmakaroner enligt sitt eget succérecept.
Bild: Yle/Moa Mattfolk

– Nu är det fest, säger Fatos och fyrar av ett leende.

Diskussion om artikeln