Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Dokument visar att Paatero försvarade Postens åtgärder

Från 2019
Uppdaterad 01.12.2019 11:04.
Kommunminister Sirpa Paatero (SDP) intervjuas av medier i riksdagen den 26 mars 2019.
Bildtext Sirpa Paatero meddelade i fredags att hon avgår som ägarstyrningsminister.
Bild: Lehtikuva

Den avgående ägarstyrningsministern Sirpa Paateros svar på skriftliga spörsmål om Postens situation och arbetsvillkor skiljer sig från Antti Rinnes uttalanden om postkrisen.

Sirpa Paatero (SDP) har tagit emot två skriftliga spörsmål från riksdagen angående Postens situation och vad regeringen tänker göra angående planerna att flytta paketsorterare till ett nytt kollektivavtal.

I september besvarade Sirpa Paatero, tidigare ägarstyrningsminister, de skriftliga spörsmålen. I sina svar försvarar Paatero postens val att flytta paketsorterna till ett billigare kollektivavtal. Posten hade enligt Paateros svar starkt stöd av ägarstyrningen för planerna.

Statsminister Antti Rinne (SDP) har tagit starkt avstånd från avtalsshopping och sagt att regeringen inte godkänner sådant.

På sin presskonferens i fredags sa Rinne han har gjort sin ståndpunkt klar från början och att han även informerat den ansvariga ministern. Rinne säger att han antagit att Paatero har agerat enligt de uppgifter han gett.

Paatero har svarat på skriftliga spörsmål om posten, Rinne säger att regeringen inte visste något

I ett skriftligt spörsmål i slutet av augusti frågade Vänsterförbundets riksdagsledamot, Katja Hänninen, hur regeringen och ägarstyrningsministern tänker agera angående postens planer på att sänka lönerna för dess anställda.

Den 24 september svarade Paatero att det är sant att Posten måste förnyas. Hon svarar också att konkurrensen inom postbranschen är hård. Därför har staten, enligt henne, ett ansvar att se till att Posten konkurrenskraftigt kan konkurrensutsatta marknader.

I svaret står det att arbetarna har flyttats över till ett nytt kollektivavtal den 1 september.

Antti Rinne sa däremot i slutet av november att flytten gjordes utan att regeringen visste om det konkreta beslutet. Rinne lät förstå att Paatero inte upplyst Posten om regeringens linje i fråga om paketsorterarna.

Både Paatero och Rinne säger att de inte visste något om Postens planer före den 3 september.

Paatero försvarade Postens planer på förflyttning av paketsorterare

Sami Savio, Sannfinländarnas riksdagsledamot, ställde den 4 september ett annat spörsmål, som Paatero svarade på. Frågan gällde postens situation och vad regeringen ska göra för att främja Posten som en ansvarsfull arbetsgivare.

Också i det här svaret försvarar Paatero förflyttningen av postsorterarna och skriver att Posten måste hantera den ökade konkurrensen och den ökade populariteten av elektroniska tjänster.

Hon skriver att Posten förlorat miljoner i omsättning eftersom det inte längre är lika populärt att skicka brev.

Enligt henne var avsikten med ändringen av kollektivavtalet inte att sänka lönerna utan att öka flexibiliteten i sorteringen av paket.

Paatero skriver i sitt svar att kontraktförhandlingarna är på Postens ansvar och att regeringen och ägarstyrningsministern inte ska försöka påverka de här frågorna.

Verkkouutiset berättade först om Paateros skriftliga svar.

Diskussion om artikeln