Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Världsettan, danskar med hemmaplansfördel, Ryssland med luft under vingarna efter VM – Yle Sporten analyserar styrkan hos Finlands EM-motståndare

Från 2019
Markku Kanerva klappar mot läktaren.
Bildtext Markku Kanerva får rikta blickarna mot EM.
Bild: Tomi Hänninen

Hur bra är de finländska EM-motståndarna? Riktigt bra är det korta svaret. Finland kommer att tvingas höja sin nivå för att hävda sig i slutspelet. Yle Sporten synar de tre motståndarna och Finland i sömmarna.

Belgien

Världsrankning: 1:a.

Förbundskapten: Roberto Martinez.

Senaste mästerskapen: Brons i VM 2018, kvartsfinal i EM 2016, kvartsfinal i VM 2014.

Senaste match mot Finland: Belgien–Finland 1–1 (landskamp, juni 2016).

Analys: Titta på truppen, titta på meriterna, titta på resultaten. Oavsett vart man tittar ser man bara världsklass runt Belgien.

Belgien var vasst på 1980-talet, men det här är nog alla tiders bästa belgiska landslag. Världsettan spelar en fartfylld fotboll med offensiva dunderkrafter som Eden Hazard, Romelu Lukaku, Dries Mertens och Kevin De Bruyne. Så mycket mindre namnstarkt är det inte i defensiven med Tottenhams Toby Alderweireld och Real Madrids Thibaut Courtois som två exempel.

Belgien jublar efter mål.
Bildtext Belgien är ett klasslag.
Bild: AFP / Lehtikuva

EM-kvalet gav tio raka segrar och 40–3 i målskillnad – bäst facit i hela kvalet. Sedan förra EM-slutspelet (åkte ut i kvartsfinalen mot Wales) har Belgien förlorat två tävlingsmatcher – VM-semifinalen 2018 mot Frankrike och Nations League-matchen borta mot Schweiz.

Belgien är klar favorit i gruppen. Är det till och med dags för Belgien att skriva historia och vinna sin första titel? Enda minuset för belgarna inför gruppspelet är att de spelar i en grupp där det finns två motståndare som får hemmaplansfördel.

Finland möter Belgien den 22 juni i S:t Petersburg.

Ryssland

Världsrankning: 38:e.

Förbundskapten: Stanislav Tjertjesov.

Senaste mästerskapen: Kvartsfinal i VM 2018, gruppspel i EM 2016, gruppspel i VM 2014.

Senaste match mot Finland: Finland–Ryssland 0–3 (VM-kval, juni 2009).

Analys: Det finns mycket som är problematiskt med idrotten i Ryssland. Rasismen på läktarna, huliganismen, den statsstyrda dopningen. I fjol slogs landet en hel VM-sommar för att ändra tonläget.

Många ryssar hoppades att landslaget inte skulle göra bort sig fullständigt på hemmaplan. Efter att ha förlorat så gott som allt inför turneringen vann de så ofantligt mycket när det väl var dags. Enkelt vidare från en enkel grupp, straffklassikern mot Spanien, kontakt med spel om medaljerna.

Nu har VM-kvartsfinalisten laddat om. Laget har föryngrats en del efter hemma-VM, men längst fram finns fortfarande den tunge, långe och målfarlige Artjom Dzjuba. Han gjorde nio mål i EM-kvalet och är den givna uppspelspunkten och måltavlan för inläggen.

Ryssland firar.
Bildtext Ryssland tog sig till VM-kvartsfinal 2018.
Bild: ATP/WENN.com/All Over Press

Dzjuba spelar i ryska Zenit och det är han långt från ensam om. I den senaste truppen hade två spelare en klubbadress utanför Ryssland. Då saknades Valencia-spelaren Denis Tjerysjev – en av Rysslands viktigaste offensiva pjäser – men han har bott i Spanien största delen av sitt liv. Det hemvävda har fungerat rätt väl – åtta segrar och två förluster mot Belgien i EM-kvalet.

VM gav Ryssland återupprättelse. Nu får landet spela ett nytt mästerskap (åtminstone delvis) på hemmaplan. Två av tre gruppspelsmatcher på ufo-arenan i S:t Petersburg kan ge ny luft under de ryska vingarna.

Finland möter Ryssland den 17 juni i S:t Petersburg.

Danmark

Världsrankning: 16:e.

Förbundskapten: Åge Hareide.

Senaste mästerskapen: Åttondelsfinal i VM 2018, inte med i EM 2016 och VM 2014.

Senaste match mot Finland: Danmark–Finland 2–1 (landskamp, november 2011).

Analys: Svårslaget och formstarkt, men också lite stukat och oroligt. Där är det danska läget med ett drygt halvår till EM.

Roten till frågetecknen i Danmark härstammar från beskedet som det danska fotbollsförbundet DBU gick ut med i somras. Mitt under EM-kvalet meddelade förbundet att det blir ett byte av förbundskapten efter EM 2020 – oavsett hur det går för den här landslagsupplagan.

Efter EM tar Kasper Hjulmand över tränarjobbet. Den nuvarande landslagstränaren Åge Hareide har varit mycket klar med att han tycker att DBU har misskött situationen fullständigt.

På planen har Hareides Danmark inte på något sätt varit helt enastående, men laget är tätt tack vare sin starka defensiva trio Kasper Schmeichel, Simon Kjaer och Andreas Christensen. Fartspelaren Yussuf Poulsen och motorn Christian Eriksen är två offensiva hot som Finland kommer att ha fullt upp med.

Christian Eriksen i landslagsuniform.
Bildtext Christian Eriksen är den stora danska stjärnan.
Bild: ullstein bild / Sven Simon / All Over Press

Rent statistiskt är danskarna oerhört knepiga att slå. Det har gått mer än tre år sedan Danmark senast förlorade i en tävlingsmatch (förlusten mot Kroatien i VM-åttondelen 2018 kom efter straffar).

En extra krydda för Danmark är givetvis att laget vann lottningen mot Ryssland och får spela samtliga gruppspelsmatcher på Parken i Köpenhamn. Det är alla dagar i veckan ett trumfkort.

Finland möter Danmark den 13 juni i Köpenhamn.

Finland

Världsrankning: 58:e.

Förbundskapten: Markku Kanerva.

Senaste mästerskapen: Har aldrig spelat i ett slutspel tidigare.

Analys: Åttio år och trettiotvå försök senare tog Finlands herrlandslag klivet över tröskeln. Nästa sommar blir det EM-matcher med finländska färger – men det krävs maxinsatser om landslaget har tänkt göra ett sportsligt avtryck i EM-slutspelet.

Kvalframgångarna var ett direkt resultat av att grunderna sitter. Rollfördelningen i laget är solklar, det kollektiva försvarsspelet har fungerat prickfritt – från Teemu Pukkis förstapress till Paulus Arajuuris och Joona Toivios vältajmade duellspel – och spelarna är villiga att jobba för lagets bästa.

Laget är den största stjärnan och det har räckt mer än väl för att matcha landslagen som boxas i samma viktklass. Räcker det när kravbilden förändras?

Teemu Pukki firar mot Liechtenstein.
Bildtext Teemu Pukki gjorde tio mål i kvalet.
Bild: Lehtikuva

De tre gånger som Finland mötte riktigt vasst motstånd i EM-kvalet (båda mötena med Italien och bortamatchen mot Bosnien-Hercegovina) var landslaget inte nära en seger. Med lite flyt kunde det ha blivit en poäng hemma mot Italien, men i de två bortadusterna blev det klara förluster.

Nu väntar världslaget Belgien, uppumpade Ryssland i S:t Petersburg och svårslagna Danmark i Köpenhamn. Det låter tufft, det är tufft.

Kan Finland lyfta sin nivå ett hack till? Och hur hanterar Markku Kanerva rutinerade profiler som knackar på dörren för en comeback lagom till slutspelet? Det är två av nyckelfrågorna inför EM.

Diskussion om artikeln