Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lagkapten Sparvs passning till Danmark efter EM-lottningen: ”Ser fram emot ett fullsatt Parken, de tror att de vinner enkelt”

Från 2019
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Sportens EURO 2020-studio, lottningen - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det blir jättesvårt, konstaterar lagkaptenen Tim Sparv efter EM-lottningen. Men målsättningen är ändå att klampa in på Parken och förstöra den danska premiärfesten. "De har ett gott självförtroende och tycker att det här blir perfekt", säger Sparv.

Bollarna har rullat klart, EM-grupperna är lottade. Finland fick ingen sportslig drömlottning, säger lagkaptenen Tim Sparv till Yle Sporten.

– Det kommer att bli oerhört svårt. Jag tror att alla förstår det. Vi möter tre väldigt bra lag.

Sparv rankar Belgien som stor favorit till gruppsegern. De två övriga lagen är värdländerna för gruppen – Danmark och Ryssland.

Tim Sparv cyklar i Midtjyllands gym.
Bildtext Tim Sparv spelar i Danmark till vardags.
Bild: Yle/Sebastian Backman

Sparv har ett speciellt förhållande till Danmark efter att ha spelat i FC Midtjylland i mer än fem år. Nu vill han gärna tysta Danmark i Finlands första slutspelsmatch.

– Jag ser fram emot Danmark i ett fullsatt Parken i Köpenhamn. Det blir en betydelsefull match för mig personligen. Det är en match som danskarna tror att de vinner enkelt. Jag vill gärna visa danskarna var skåpet ska stå.

– De har ett gott självförtroende och tycker att det här blir perfekt. Tre lätta poäng direkt och så blickar de sedan framåt.

"Häftiga matcher"

Sparv tillägger att Danmark har ett väldigt bra landslag. Det gäller i högsta grad också gruppfavoriten Belgien.

Belgarna är världsetta och tog brons i VM 2018.

– De har så många bra offensiva spelare. Det lär bli mycket att hålla koll på defensivt.

Det skulle kännas konstigt att åka till en turnering och inte vilja gå vidare från gruppen

Ryssland? Ett riktigt tufft lag också – speciellt med hela Krestovskij-stadion i ryggen.

– Hemmaplan, publikstöd … Det blir inte lätt. Jag har inte superkoll på Ryssland, men vet att de har föryngrat laget en hel del de senaste arton månaderna.

– Det blir häftiga matcher, en spännande och inspirerande tid. Vi har varit medvetna om att varje match i ett EM blir en utmaning för oss. Vi ska utvecklas under månaderna fram till slutspelet.

Vad är en rimlig målsättning?

– I något skede ska vi analysera gruppen och sätta en målsättning. Ett slutspel har varit vår stora dröm i många år. Men det skulle kännas konstigt att åka till en turnering och inte vilja gå vidare från gruppen. Vi ska ha en ambitiös men också realistisk målsättning.

"Skulle kännas märkligt"

Sparv konstaterar att förberedelserna blir viktiga. Det är fortfarande oklart om det blir ett januariläger. Sparv hoppas på ett sådant för att samla styrkorna.

Dessutom blir det viktigt att hitta rätt motståndare under vårens landslagssamlingar.

En fråga som kommer att finnas runt landslaget under förberedelserna är om rutinerade spelare som Niklas Moisander, Perparim Hetemaj och Alexander Ring är aktuella för en comeback.

Niklas Moisander och Teemu Pukki i Finlands avslutande VM-kvalmatch mot Turkiet.
Bildtext Niklas Moisander slutade i landslaget 2017.
Bild: All Over Press

De har lagt av och Sparv är tydlig i sin åsikt.

– För mig är ett sådant beslut definitivt. Det skulle kännas märkligt att det passar att komma med nu när vi har gjort det bra och befinner oss i finrummet. Jag har jättestor respekt för allt som de har gjort och de är vänner. Niklas gratulerade mig personligen när vi hade säkrat EM-platsen.

– Men i slutändan är det här ju förbundskaptenens beslut.

Han sorterar in Roman Eremenko i en annan kategori.

– Så vitt jag vet har han inte avslutat sin landslagskarriär. Jag är nöjd att jag inte behöver ta de här besluten, men på något sätt skulle det kännas surt om någon i landslaget skulle tvingas stiga åt sidan.

Diskussion om artikeln