Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kina tvingar mobilanvändare att registrera sig med hjälp av ansiktsigenkänning

Från 2019
Mobiltelefon med ansiktsigenkänning
Bildtext En kinesisk man som använder sig av en ansiktsigenkännings-applikation på sin mobiltelefon när han checkar in på ett självbetjänings-hotell.
Bild: /All Over Press

Användningen av ansiktsigenkänning är vanligare i Kina än i något annat land och nu har man tagit ytterligare ett steg vidare.

Från och med söndag ska alla kinesiska mobilanvändares identiteter verifieras med ansiktsigenkänning, vid öppnandet av ett nytt mobilabonnemang, eller köp av mobildata.

Det kommer att beröra hundratals miljoner mobilanvändare i Kina.

Det ligger på mobiloperatörernas ansvar att använda artificiell intelligens eller annan teknik för att verifiera kundernas identitet när de öppnar nya abonnemang, och sedan "porträttmatcha" kunden.

Tidigare har det räckt med att visa upp sitt kinesiska nationella id-kort, samt låta sig fotograferas, vid öppning av ett nytt abonnemang.

Den kinesiska regeringen säger att man med de nya reglerna vill "skydda invånarnas juridiska rättigheter och intressen i cyberrymden".

Kina har länge försökt kontrollera internetanvändare

Kina har i åratal försökt kontrollera internetanvändning i landet så att alla användare ska gå att identifiera.

År 2017 infördes till exempel regler som tvingar internetanvändare att identifiera sig med sin riktiga identitet på internetplattformar, innan man får lov att publicera något offentligt.

Källor: BBC, Borås Tidning