Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Regeringen träffas redan i kväll – statsministern måste återfå regeringens förtroende innan tisdagens interpellation

Från 2019
Uppdaterad 01.12.2019 20:21.
Analys: De här är regeringens alternativ vid krismötet - Spela upp på Arenan

Regeringen samlas i dag i för att diskutera statsminister Antti Rinnes position och regeringssamarbetet klockan 20:30.

Oppositionens interpellation ska behandlas i riksdagen på tisdag. Statsminister Antti Rinne (SDP) ska innan det redogöra för regeringen om posttvisten.

Frågorna kring posttvisten kommer knappast att avta de kommande dagarna. Ägarstyrningsminister Sirpa Paatero (SDP) avgick på fredagen.

Det lugnade ändå inte ner oppositionen som nu kräver att också statsminister Antti Rinne ska avgå. Regeringens framtid är så vis rätt så oklar för tillfället.

På fredagen undertecknade oppositionspartierna Kristdemokraterna, Rörelse nu och Samlingspartiet en interpellation som ska behandlas i riksdagen på tisdag.

Innan dess måste Rinne få sina regeringskollegors förtroende och redogöra vad som egentligen hände.

SDP:s regeringskollegor De Gröna och Centern har efterlyst en uttömmande utredning om regeringens och statsminister Antti Rinnes agerande.

Rinne säger själv att han inte kommer att avgå och säger att han själv kommer att svara på interpellationen. På onsdag röstas det om regeringen fortfarande har riksdagens förtroende.

Näringsministern efterlyser intern diskussion om statens ägarpolitik

Centerns ordförande och Näringsminister Katri Kulmuni sade på lördagen till Yle att partiet vill ha en bredare diskussion om regeringens riktlinjer.

Kulmuni vill dels diskutera riktlinjerna för statens ägarpolitik - och dels vikten av att parterna på arbetsmarknaden ges ro att själva sköta sina förhandlingar.

Det är viktigt inför vårens utmaningar på arbetsmarknaden när flera kollektivavtal för den offentliga sektorn löper ut, säger Kulmuni.

I övrigt var riksdagsledamöterna rätt så tysta. När Yle ringde runt svarade ungefär hälften. De svarade att de först vill se vad utredningen visar innan de bestämmer om statsminister Rinne och SDP fortfarande har deras förtroende.

Diskussion om artikeln