Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Medieforskaren Anu Koivunen om de politiska turerna kring Posten: "Antti Rinne vill framstå som en handlingens man"

Från 2019
anu koivunen i obs debatt
Bildtext Medieforskaren Anu Koivunen.
Bild: Mattias Fagerholm/Yle

Till och med den mest insatta mediekonsumenten kan tänkas ha tappat tråden när det gäller turerna kring Posten. Från att ha gällt paketsorterarnas kollektivavtal har frågan via statens roll som bolagsägare nu i många medier framställts som en fråga om hela regeringens funktionsduglighet.

I fredags avgick ägarstyrningsminister Sirpa Paatero (SDP) men inte ens det var nog för att gjuta olja på vågorna. Nu riktas strålkastarljuset på den socialdemokratiske statsministern Antti Rinne. Vad är det som gör att frågan är så mångfacetterad och eldfängd?

Medieforskaren professor Anu Koivunen säger till Svenska Yle att Posten också blivit en symbolfråga.

– Frågan framställs som en berättelse om det nya mot det gamla. Det handlar om berättelsen om vad som sägs vara en oundviklig ekonomisk förändring och om motståndet mot den. Det i sin tur blir en kamp mellan arbetsgivare och arbetstagare, samtidigt som de politiska frågorna om regeringens popularitet och sammansättning kopplas till det.

Därtill blir det också en berättelse om Antti Rinne som person. Hans uppträdanden i medierna har ofta ansetts vara otydliga. Och på samma sätt som Juha Sipiläs (C) ageranden ofta sågs i ljuset av hans företagsbakgrund pejlas också Rinnes politik i ljuset av hans karriär i fackföreningsrörelsen och FFC, menar Koivunen.

– Det blir lätt så att frågan som ställs är om Rinne ser till helheten eller endast driver löntagarnas intressen.

Frågan framställs som en berättelse om det nya mot det gamla. Det handlar om berättelsen om vad som sägs vara en oundviklig ekonomisk förändring och om motståndet mot den

Frågan handlar också om hur posten framställs i olika medier.

– Både som medborgare och som medieforskare har jag upplevt att olika intressegrupper är väldigt aktiva med sina egna informationskampanjer. Det gör att det inte är helt enkelt att få en klar bild av en komplicerad fråga.

Koivunen tycker också att de svårigheter Rinne nu möter hänger ihop med en generell kursändring av politiken.

– På det sättet har Rinne en uppförsbacke att han ifrågasätter berättelsen om att det inte finns alternativ till en viss slags ekonomisk utveckling. Att utmana den tanken väcker motstånd. Samtidigt är han ju i den position han vill vara i, det vill säga han vill profilera sig som ett alternativ till den utvecklingen och han vill framstå som en handlingens man.

Diskussion om artikeln