Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ekonomisk smäll hotar för Skidförbundet – inställd backtävling ger 300 000 euro mindre på kontot

Från 2019
Publik i Ruka.
Bildtext Nästan 21 000 åskådare kom för att se tävlingarna i Ruka.
Bild: Lehtikuva

Det blev ingen backhoppning i Ruka under söndagen. Det betyder att Skidförbundet går miste om en stor summa pengar. Nu letar man efter en lösning för att täcka bortfallet.

Det blåste ordentligt i Ruka under söndagen. Så pass hårt att varken backmomentet i nordisk kombination eller backhoppningstävlingen kunde genomföras.

– Förhållandena skulle ha varit en säkerhetsrisk för hopparna. Det fanns inget annat alternativ än att ställa in, säger tävlingarnas generalsekreterar Seppo Linjakumpu i ett pressemeddelande.

Det betyder att Skidförbundet åker på ett ekonomiskt minus för världscuphelgen i Ruka. Enligt förbundets verksamhetsledare Ismo Hämäläinen går man miste om en nettosumma på 300 000 euro när backtävlingen ställs in.

– Reklamintäkter uteblir. Vi kan inte säga något om hur det här påverkar Skidförbundets ekonomi. Vi letar efter en lösning, säger Hämäläinen till Yle.

Nu försöker man hitta en lösning tillsammans med det internationella skidförbundet. Ett alternativ är att flytta den inställda tävlingen till världscuphelgen i Lahtis senare under vintern.

Det skulle innebära att tre tävlingar avgörs i Lahtis.

Under de tre dagarna i Ruka kom nästan 21 000 åskådare för att titta på världscuptävlingarna. Framför allt intresserade längdåkningen.