Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Simo Valakaris Tromsø åkte ur i ”tidernas nedflyttningsdrama” – blev tvungna att skotta snö mitt under matchen

Från 2019
Uppdaterad 01.12.2019 22:32.
Simo Valakari, Tromsö.
Bildtext Simo Valakari.
Bild: imago/Bildbyran/ All Over Press

Norska medier kallar matchen ett snöbollskrig. Tromsø förlorade den avgörande dusten i den sista omgången – och det betyder att Simo Valakaris lag åker ur högsta serien. "Det var många spelare som grät", säger Valakari till VG.

Den norska tidningen VG kallar det tidernas nedflyttningsdrama. Finlandstäta klubben Tromsø IL lär påstå att det är ett helvete.

På söndagen stod det klart att Tromsø – med Simo Valakari som tränare – degraderas. 1–1 hemma mot Stabäk räckte inte. Mjøndalen vann med 1–0 mot Vålerenga och tog klivet upp på säker mark i sista omgången.

Runt det nedre strecket blev det osannolikt jämnt. Sex lag var inblandade i nedflyttningsstriden, fyra lag stannade på trettio poäng. Tromsø hade sämst målskillnad och åkte ur direkt. Lillestrøm får kvala för sin existens i högsta serien.

– Det var knäpptyst i omklädningsrummet. Tomma ögon och ansiktsuttryck. Det är svårt att säga något som kan trösta. Det var många spelare som grät, säger Valakari till VG.

Skyller inte på förhållandena

Söndagens match i Tromsø ramades in av ett rejält vinterväder. En dryg halvtimme in i första halvlek var man tvungna att avbryta matchen för att skotta bort snö, skriver norska medier.

Det tog en kvart innan matchen startade på nytt.

NRK kallar matchen ett snöbollskrig.

– Det kunde ha varit så här i oktober eller april också. Vi är i Tromsø. Det blir extrema förhållanden ibland, säger Valakari.

Tromsø pressade på för ett segermål i slutminuterna, men det ville sig inte.

– Man känner besvikelse och skam. Det är det värsta som jag har känt som fotbollsspelare. Man vet hur mycket klubben betyder för folk, säger Tromsøs lagkapten Simen Wangberg till VG.

– Nu är det bara tomt. Det är som ett svart hål, säger Premier League-proffset Morten Gamst Pedersen till VG.

I Tromsø startade de finländska landslagsspelarna Juha Pirinen och Robert Taylor i säsongens sista match. I laget finns också U21-landslagsmannen Onni Valakari.

Diskussion om artikeln