Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Uutissuomalainen: Endast Rörelse Nu vill förbjuda privatanvändning av fyrverkeripjäser

Från 2019
rakter
Bildtext 65 000 medborgare vill förbjuda raketanvändning för privatpersoner. Riksdagens partier är inte lika övertygade.
Bild: Niklas Evers

Rörelse Nu är det enda partiet i nuläget som uppger att de vill förbjuda raketanvändning för privatpersoner, enligt en utredning av tidningsgruppen Uutissuomalainen. Ett medborgarinitiativ kring fyrverkeripjäser behandlas som bäst i riksdagen.

Rörelse Nus partiledare och enda riksdagsledamot, Harry Harkimo, vill att endast professionella ska få avfyra raketer. Det visar en enkät som Uutissuomalainen skickat till partiledningarna.

– En majoritet av partiets medlemmar röstade för att begränsa raketanvändning till professionella. Röstningen gjordes på nätet (de cirka 14 000 medlemmarna får rösta i ärenden i ett så kallat nätparlament), säger Harkimo.

Sannfinländarna, Samlingspartiet och Centern röstade mot ett förbud.

– Ett användningsförbud kan leda till ökad användning av självgjorda fyrverkeripjäser, vilket skulle vara farligt, säger Centerns riksdagsgrupps vice ordförande Hanna-Leena Mattila.

Socialdemokraterna, De gröna, Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna svarade att de utreder saken. Vänsterpartiet lät bli att svara på enkäten.

Behandlingen kring medborgarinitiativet om att förbjuda fyrverkeripjäser inleddes i riksdagen förra veckan. Över 65 000 personer har skrivit under medborgarinitiativet.

Diskussion om artikeln