Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mikko Koivu glänste och avgjorde i sin 1000:e NHL-match: "Känns lite vemodigt, men fint att vi vann"

Från 2019
Uppdaterad 02.12.2019 09:58.
Wild-kapteeni Mikko Koivulle 1000 NHL-runkosarjaottelua täyteen - Spela upp på Arenan

Minnesota Wilds finländska kapten Mikko Koivu spelade natten mot måndag sin 1000:e grundseriematch i NHL. Minnesota besegrade Dallas Stars med 3–2 efter straffar och vem blev avgörande målskytt om inte Kapten Koivu själv.

Det blev en kväll som den 36-årige Mikko Koivu sent glömmer. En i sig vanlig NHL-match – en av otaliga – men ändå så speciell. Söndagskvällens hemmamatch mot Dallas Stars var Mikko Koivus 1000:e match i NHL:s grundserie.

– Det är bara en ishockeymatch i mängden men visst är det ändå en speciell kväll, säger Koivu till NHL:s webbplats.

Och inte nog med det: det av Koivu ledda Minnesota vann matchen och dessutom på straffar där Åbo-sonen Koivu själv blev avgörande målskytt. Under ordinarie speltid hade Koivu dessutom spelat fram till Kevin Fialas öppningsmål i powerplay.

Den poängen var också en milstolpe i sig, det var nämligen Koivus 700:e poäng i NHL. Sällsynt lätt med andra ord att räkna ut att Koivu snittar 0,7 poäng per match i NHL. Ett minst sagt hyfsat saldo.

Trogen sitt Minnesota

Mikko Koivu blev den 55:e spelaren i NHL:s historia som spelat sina första 1000 matcher i samma lag, och den första i Wilds organisation att spela 1000 grundseriematcher. Vilket också betyder att han toppar många av Minnesota Wilds interna statistiker så som assists, poäng och plus-minusstatistik.

Koivu belönades givetvis med stående ovationer i bästa NHL-stil medan speakern räknade upp några av hans bedrifter.

– Visst har det varit en speciell dag. Mycket har man funderat på gångna tider, särskilt eftersom jag haft många viktiga människor omkring mig här i dag, säger Mikko Koivu till Yle Urheilus Tommi Seppälä.

– Det känns lite vemodigt, men fint att vi vann och ännu till framför hemmapubliken.

Minnesota på gång

Mikkos bror Saku och deras far Jukka var på plats i St. Paul för att bevittna den stora händelsen.

– En unik kväll som man sällan får vara del av. Manuskriptet med hemmaseger och Mikkos segermål var perfekt. En fin höjdpunkt på hans karriär, säger Saku Koivu åt Yle Urheilu.

– En känslosam kväll som inte hade kunnat få ett bättre slut, säger pappa Jukka.

Se Koivus avgörande mål i strafftävlingen här!

Ett faktum som garanterat underlättar Mikko Koivus firande är att hans lag går som på räls i NHL. Minnesota inledde hösten ruskigt svagt men seglar nu i en nio matcher lång poängsvit. Den senaste månaden har Wild bara två gånger blivit utan poäng.

– Klart att vi vill hålla uppe ångan och bygga vidare på det här. Man måste kunna utveckla sitt spel undre säsongens lopp och jag tycker att vi har lyckats med det. Man måste ändå komma ihåg att säsongen bara är i början. Det är lång väg och mycket arbete kvar, summerar den ödmjuke kaptenen.

Matchens finländare

Koivu valdes föga oväntat till matchens bästa spelare. Han fick en assist i matchen och spelade drygt 18 minuter, vilket var näst mest av alla Minnesota-anfallare.

Dallas finländska trio lät den här gången den mångårige finländske landslagskaptenen lysa starkast. Esa Lindell spelade nästan 22 minuter och fick en assist medan Roope Hintz spelade nästan 19 minuter och Miro Heiskanen drygt 23 minuter utan att noteras för några poäng.

Tällä syötöllä Mikko Koivu järjesti itselleen tuplajuhlat NHL:ssä - Spela upp på Arenan

Mikko Koivu är den femte mest effektiva finländaren i NHL – närmast framför honom finns Olli Jokinen med 750 poäng. Före duon finns naturligtvis Teemu Selänne med 1457 poäng, Jari Kurri med 1398 poäng och Saku Koivu med 832 poäng.

Bröderna Koivu är blott det sjätte brödraparet där bägge två spelar minst 1000 grundseriematcher i NHL.

Videomaterial: Viasat.

Diskussion om artikeln