Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Analys: Svårt att tyda de knapphänta signalerna från regeringen

Från 2019
Uppdaterad 02.12.2019 09:38.
Antti Rinne sitter i en bil. Analysstämpel på bilden.

Finland har en regering och regeringen har diskuterat. Mycket mer än så kom inte fram efter söndagens möte i statsrådsborgen. De öppna frågorna är ännu många, skriver Svenska Yles politiska reporter AG Karlsson.

Det omtalade mötet där regeringen dryftade sin framtid ägde rum under hemlighetsfulla former på söndag kväll. Först ryktades det om att partiledarna och riksdagsgruppernas ledare skulle träffas på Villa Bjälbo, men det visade sig att de samlades i centrala Helsingfors.

Saldot var magert. Kring midnatt skickades en tweet ut, där det stod att ett möte ägt rum och att regeringen förbereder sig på att besvara interpellationen på tisdag. Vänsterförbundets partiordförande Li Andersson tweetade en bild på sig själv sittandes i ett hotellrum i Kajana, där hon deltog per telefon.

Den knappa informationen tyder på att det ännu finns saker som regeringspartierna måste diskutera internt. Möten hålls på måndag och många väntar med spänning på vad som händer.

Litar de övriga regeringspartierna på Rinne?

Den första öppna frågan gäller om de övriga regeringspartierna har förtroende för statsminister Antti Rinne (SDP). Har han sagt som det är och vem har spelat vilken roll i ägarstyrningen av Posten?

Om Rinne får grönt ljus av de övriga gäller det att ha en strategi för tisdagens interpellationsdebatt. De övriga vill försäkra sig om att linjen är glasklar och att den inte innehåller motstridigheter.

I det långa loppet gäller det att försäkra sig om att regeringen kan stå enad inför kommande utmaningar. Arbetsmarknaden är orolig redan nu och det kan bli fler strejker och omfattande gräl i vinter och nästa år.

Då måste regeringen ha en enhetlig linje och kunna lita på statsministern. Och statsministern kan inte komma med impulsiva utspel som förbryllar.

Centern tros avgöra Rinnes öde

Centern tros vara i nyckelroll i mångt och mycket. En del Centerpartister tyckte redan från början att partiet inte borde vara med i regeringen. Den senaste tidens turbulens har knappast ökat sympatierna för regeringen Rinne hos dem.

Samtidigt fick Centern med många viktiga målsättningar i regeringsprogrammet, som man ogärna äventyrar.

Opinionsundersökningarna spelar kanske också in. Nyval är knappast vad Centern vill ha i detta läge då partiet uppvisar dåliga siffror.

Om allt går planenligt förs interpellationsdebatten i riksdagen på tisdag eftermiddag och förtroendeomröstningen äger rum på onsdag.

Som läget är nu är det omöjligt att förutspå vad som sker de närmaste dagarna.

Diskussion om artikeln