Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Gratis preventivmedel erbjuds personer under 25 år i Åbo – så här funkar det

Från 2019
Uppdaterad 02.12.2019 16:32.
Kondom och p-piller.
Bildtext Till exempel p-piller och kondomer går att få gratis via staden.
Bild: Mostphotos

Från och med nu erbjuder Åbo stad gratis preventivmedel till unga under 25 år.

Det är möjligt att få p-piller, p-ring eller p-plåster gratis i ett år för den som inte har prövat det tidigare.

Det är också möjligt för kvinnor att få hormonspiral, kopparspiral eller p-stav gratis. Dessutom delas kondomer ut vid preventivrådgivningen.

För att få gratis preventivmedel måste den unga vara skriven i Åbo och ännu inte ha fyllt 25 år.

Vart ska man vända sig?

För tillfället är preventivrådgivningen i princip uppdelad på tre olika ställen. Vart man ska vända sig beror på vilken grupp man tillhör.

  • Personer mellan 18-25 år som studerar vid en av Åbo stads skolor ska vända sig till Åbo stads studerandehälsovård som finns på Tavastgatan 10, på fjärde våningen.
  • Personer mellan 18-25 som studerar vid universitet (och normalt hör till Studenthälsan) ska vända sig direkt till Åbo stads preventivrådgivning på Luolavuorivägen 2.
  • De som ännu inte är myndiga och vill ha gratis preventivmedel ska vända sig till Barn- och ungdomspolikliniken på Österlånggatan 30, eller till sin egen skohälsovårdare.
Vitt tegehus i flera våningar på Tavastgatan 10 .
Bildtext Åbo stads studerandehälsovård finns här på fjärde våningen på Tavastgatan 10.
Bild: Yle/Marie Söderman
Ljust tegelhus i tre våningar, i mitten ser man huvudingången.
Bildtext Preventivrådgivningen finns på Luolavuorivägen fram till februari 2020.
Bild: Yle/Marie Söderman

Senast i februari 2020 kommer Åbo stads preventivrådgivning att koncentreras till ett och samma ställe – till studerandehälsovården på Tavastgatan 10.

Många nyfikna redan nu

Intresset för att få gratis preventivmedel är redan nu stort.

- Ända sedan Åbo stad meddelade att staden kommer att erbjuda gratis preventivmedel har det kommit mycket förfrågningar. Många undrar hur det går till, när man kan få det och så vidare. Men vi finns här och hjälper till och svarar på frågor, säger Terhi Sui som är svenskspråkig avdelningsskötare vid Åbo stads preventivrådgivning.

Terhi Sui sitter vid sitt skrivbord.
Bildtext Avdelningsskötare Terhi Sui.
Bild: Yle/Marie Söderman

En ung som studerar vid en av Åbo stads skolor och som är intresserad av p-piller, p-plåster eller p-ring kan oftast bara träffa en hälsovårdare på Tavastgatan 10.

Den som är intresserad av hormonspiral, kopparspiral eller p-stav bör träffa en läkare som i detta nu tar emot vid Luolavuorivägen 2.

Ett tomt bord med stolar runt i en korridor.
Bildtext Väntrummet på Tavastgatan 10.
Bild: Yle/Marie Söderman

Men det finns alltså vissa begränsningar för möjligheten att få gratis preventivmedel. Den som är under 25 år och redan äter p-piller kan inte få påfyllnadsdoser gratis.

- Om man väljer p-piller får man det gratis ett år, men det gäller endast första gången man prövar det. Det samma gäller för p-ring eller p-plåster. Men spiral eller p-stav kan man få gratis ända fram till dagen man fyller 25, säger Sui.

Att Åbo stad erbjuder gratis preventivmedel anser Terhi Sui vara en mycket fin gest av staden.

- Målet är att det ska minska antalet aborter och också minska antalet könssjukdomar. Nu då man får preventivmedel gratis ska möjligheten att kunna skydda sig åtminstone inte vara beroende av pengar.

Diskussion om artikeln