Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amerikanska flottbesök i Hongkong begränsas - USA:s stöd till proteströrelsen i Hongkong leder till kinesiska sanktioner

Från 2019
Den amerikanska flottans kommandofartyg USS Blue Ridge på besök i Hongkong i april i år.
Bildtext Den amerikanska flottans kommandofartyg USS Blue Ridge på besök i Hongkong i april i år.
Bild: AFP / Lehtikuva

Kina inför en del sanktioner mot USA till följd av det amerikanska stödet till proteströrelsen i Hongkong. Amerikanska flottans besök i Hongkong begränsas och sanktioner riktas också mot amerikanska människorättsorganisationer.

- Som svar på det orimliga beteendet från USA:s sida har den kinesiska regeringen beslutat att från och med idag ställa in behandlingen av ansökningar från amerikanska krigsfartyg att lägga till i Hongkong, sade det kinesiska utrikesministeriets informationschef Hua Chunying på måndagen.

Den amerikanska flottans fartyg brukar regelbundet besöka Hongkong som del av diplomatin, men också för underhåll, påfyllning och vila.

Det kinesiska beslutet är en reaktion på att USA:s president Donald Trump i förra veckan stadfäste lagar till stöd för proteströrelsen i Hongkong.

Bland annat ska USA en gång om året granska Hongkongs autonomi för att bedöma om Hongkong är tillräckligt självständigt för att få ha kvar sin särskilda handelsstatus i relation till USA.

Enligt det kinesiska utrikesministeriet kommer Peking också att införa sanktioner mot amerikanska människorättsrörelser som Human Rights Watch och Freedom House. Hua sade inget om vilken typ av sanktioner organisationerna kommer att drabbas av.

Enligt Hua bär de här organisationerna en stor del av skulden för "den kaotiska situationen" i Hongkong.

- Kina uppmanar USA att korrigera sina misstag, sluta lägga sig i Hongkongs angelägenheter och Kinas inre angelägenheter, sade Hua Chunying.

Källor: AFP, Yle

Diskussion om artikeln