Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Atte Ljungqvist gräver upp stadens vresrosor - "Han har varit till enorm hjälp"

Från 2019
Atte Ljungqvist fotograferad vid Ankarparken.
Bildtext Atte Ljungqvist valde att bekämpa vresrosen med egna krafter.
Bild: Lotta Sundström / Yle

Pargas planer på att använda bekämpningsmedlet glyfosat för att bli av med vresrosen stötte på patrull i början av hösten. Invånare kritiserade metoden, och staden bjöd in till talko för utrota vresrosen mekaniskt.

Ett talkogäng ställde upp i september och påbörjade arbetet vid sundkanten. Men ännu kvarstod en hel del att göra.

Pargasbon Atte Ljungqvist hade inte möjlighet att delta i talkot, men hörde senare själv av sig till staden för att fortsätta med arbetet.

- Jag läste en artikel i ÅU där det stod att om inte talkot fortsätter, skulle vresrosorna vid sundet besprutas på våren. Då tänkte jag att jag har möjlighet att hjälpa till, och tycker att det skulle vara trevligt att göra en sådan insats.

Under hösten har Ljungvist jobbat med att gräva upp vresrosorna i flera repriser, några timmar åt gången. Han uppskattar att han hittills stått med spaden i hand kring tio timmar, och ännu finns det lite att göra.

- Det är ett trevligt ställe att jobba på och trevligt också att göra en liten insats för miljön.

- Att gräva upp dem har gått relativt bra nu då marken är blöt. Jag har skurit av rötterna med spade och avlägsnat den stora rotklumpen.

Snötäckt mark vid Sundet.
Bild: Lotta Sundström / Yle

En del av rötterna blir kvar i jorden. Det är sannolikt att de kommer att producerar rotskott som behöver kapas för att vresrosen inte ska ta fart igen. Vid sundet kommer eventuella rotskott att regelbundet kapas med gräsklippare. Också då kan det ta flera år före vresrosen slutligen ger upp, men under tiden kommer den i alla fall inte åt att producera nypon eller sprida sig.

Just nu är Ljungqvist tvungen att ta en liten paus i sitt talkoarbete då han skadat ena handen. Men avsikten är att hinna ta sig an också det område som ännu inte grävts upp.

- Ännu är det ingen panik. Tjälen har inte gått i jorden, den är ännu alldeles mjuk. Och det ska bli varmt och regn snart igen.

"Atte har varit till enorm hjälp"

Vid Pargas stad är trädgårdsmästare Daniel Falck mycket tacksam över Ljungqvist insats.

- Atte har varit riktig duktig och till enorm hjälp, säger Falck.

Den som vill göra Ljungqvist sällskap och fatta spaden har sin chans också nästa år. Falck hoppas på att det ska finnas intresserade talkokrafter som vill ta sig an de två övriga områdena i staden där vresrosen frodas.

Det ena området ligger i närheten av Skolgatans skolcenter, det andra vid korsningen av Kalkvägen och Bärplockarstigen. Ett alternativ till invånarnas talkoarbete är att staden prövar på hetvattenmetoden i bekämpningsarbetet.

Diskussion om artikeln