Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Starkt lokalt stöd för Antti Rinne: “Det har pågått ett politiskt rävspel sedan dag ett och oppositionen har gjort sitt yttersta för att få regeringen på fall”

Från 2019
Antti Rinne
Bildtext Oppositionen har tagit sikte på statsminister Antti Rinne sedan dag ett anser de socialdemokrater i Åboland som Yle Åboland har talat med.

Socialdemokrater i Åbo och Åboland som Yle Åboland har talat med har svårt att förstå den kritik som riktas mot statsminister Antti Rinne, SDP, och anser att den regeringskris som pågår är en storm i ett vattenglas.

Det har varit många svängar kring statsminister Rinne de senaste dagarna och fortfarande återstår många frågetecken kring vilken Rinnes och socialdemokraternas roll har varit under och efter poststrejken.

Eva-Stina Hellbom sitter och ler mot kameran.
Bildtext Eva-Stina Hellbom har förtroende för Rinne och anser att oppositionen från dag ett har försökt fälla Rinne och regeringen.
Bild: Yle/ Monica Forssell

Oppositionen har interpellerat om poststrejken och vill att Rinne förklarar sig inför riksdagen och därför ska också en omröstning om riksdagens förtroende genomföras på onsdag.

På måndagskvällen meddelade Antti Rinne att han inte tänker avgå som statsminister och att han kräver en skriftlig förklaring av regeringskompanjonen Centern om vad som har orsakat bristen på förtroende gentemot honom.

Socialdemokrater i Åboland anser att Rinne kan fortsätta

Yle Åboland ringde upp de lokala avdelningarna inom Finlands svenska socialdemokrater i Åbo och Åboland på måndagseftermiddagen och tre av fem avdelningar svarade.

Stödet för Antti Rinne är starkt och dem vi talade med säger att det hela handlar om ett politiskt rävspel som inleddes då regeringen inledde sitt arbete.

- Från dag ett har oppositionen gjort sitt yttersta för att få regeringen på fall, säger Eva-Stina Hellbom som är ordförande för Kimito svenska socialdemokratiska förening. Så länge regeringen är överens ser jag att Rinne kan fortsätta som statsminister.

Inne på samma linje är Kaj Alajoki som är ordförande för Åbo socialdemokrater.

- Nu har det nog gjorts en höna av en fjäder. Jag skrev min pro gradu om politiska skandaler och ministeravgångar och tror inte Rinne sitter löst, säger Alajoki. Om den här krisen lyckas blåsa omkull regeringen så är det minsann nog underliga tider vi lever i.

Kai Alajoki är president vid Ungdomens nordiska råd.
Bildtext Kai Alajoki anser att det som nu pågår är en storm i ett vattenglas.
Bild: Kai Alajoki

På lokal nivå är det svårt att se vad som har hänt

Att det har blåst hårt kring Antti Rinne och SDP på nationell nivå är inget som har märkts på lokal nivå åtminstone ännu.

- Inte har vi lagt märke till något här och jag tror inte att det får några följder hur det än går för regeringen och Rinne, säger Johan Sundqvist som är ordförande för Dalsbruks svenska arbetarförening.

Johan Sundqvist i grå kavaj.
Bildtext Johan Sundqvist vill se Rinne som statsminister också i fortsättningen.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Sundqvist säger sig inte ha någon insyn i vad som pågår inom rikspolitiken men om det inte kommer fram något mer komprometterande så tror han nog att Rinne kan fortsätta som statsminister.

- Än har det inte dykt upp något som skulle ändra på den saken och jag tror nog att Rinne får fortsatt förtroende, säger Sundqvist.

Hellbom tror inte att regeringskrisen har skadat partiets rykte och tror inte att det åtminstone på lokalt plan får några följder.

- Så länge regeringspartierna är överens så har Rinne en framtid och vad gäller socialdemokratin och våra egna värderingar här på lokal nivå så har krisen inte någon betydelse, säger Hellbom.

Diskussion om artikeln