Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Författarna Kristoffer Leandoer och Gun-Britt Sundström lämnar Nobelkommittén

Från 2019
Svenska Akademien.
Bildtext Nobelkommittén utsågs av Svenska Akademien för åren 2019 och 2020 i november i fjol.
Bild: (c) Pelle T Nilsson/Stella Pictures/All Over Press

Den svenska författaren Kristoffer Leandoer uppgav på förmiddagen att han lämnar Svenska Akademiens externa Nobelpriskommitté. Några timmar senare uppgav även författaren och översättaren Gun-Britt Sundström att hon lämnar arbetet i kommittén.

– Det är tråkigt att Gun-Britt Sundström och Kristoffer Leandoer lämnar Nobelkommittén, de har varit mycket värdefulla där. Vi är tacksamma för den betydande insats de gjort under året, säger Mats Malm, Svenska Akademiens ständige sekreterare i ett pressmeddelande.

Malm säger i pressmeddelandet att man ska se över hur Nobelkommitténs arbete ska organiseras inför 2020 års Nobelpris i litteratur.

Mats Malm.
Bildtext Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm.
Bild: Helena Paulin Strömberg

"Ideologin är inte min"

Sundström förklarar sitt beslut i Dagens Nyheter. Hon skriver bland annat att valet av årets Nobelpristagare fick henne att besluta om att lämna kommittén.

– Valet av 2019 års pristagare har inte bara inneburit val av ett författarskap utan även, inom och utom Akademien, tolkats som ett ställningstagande för synen på litteratur som något som står över ”politiken”. Den ideologin är inte min, skriver Sundström i Dagens Nyheter.

Hon skriver också att de externa ledamöternas roll blivit en länk mellan Akademien och allmänheten.

– Så såg inte den uppgift ut som jag åtog mig för ett år sedan, skriver hon i tidningen.

Också Leandoer uppger att skälet till att han lämnar kommittén är att arbetet med att förändra Svenska Akademien och kommittén går för långsamt.

Nobelkommittén väljer pristagarförslag

Nobelkommittén är den grupp inom Svenska Akademien som föreslår vem som ska få Nobelpriset i litteratur.

Kommittén utsågs av Svenska Akademien för åren 2019 och 2020 i november i fjol.

Under året har kommittén bestått av fyra ledamöter från Akademien: Anders Olsson (ordförande), Per Wästberg, Kristina Lugn och Jesper Svenbro, och fem externa sakkunniga: Mikaela Blomqvist, Rebecka Kärde, Kristoffer Leandoer, Henrik Petersen och Gun-Britt Sundström.

Kommittén infördes i och med att Nobelstiftelsen krävde en ny kommitté för att arbetet med Nobelpriset skulle kunna fortsätta.

Horace Engdahl, som är ledamot i Svenska Akademien, lämnade Nobelkommittén tidigare i år på grund av att Nobelstiftelsen uppgav att de ledamöter som varit inkopplade i krisen inom Akademien år 2017 inte längre skulle vara med i kommittén.

Per Wästberg som är ledamot i Akademien och i Nobelkommittén säger till Dagens Nyheter att Svenska Akademien borde lägga ner modellen med externa ledamöter.

Enligt honom kommer kommittén att upphöra under nästa år. Från början skulle kommittén verka i två år.

Källor: SVT, Dagens Nyheter, Svenska Akademiens pressmeddelande

Diskussion om artikeln