Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lewis Hamilton håller alla dörrar öppna – kan överge Mercedes för Ferrari: ”Klokt att fundera på vad jag vill och om det är sista steget i karriären”

Från 2019
Lewis Hamilton.
Bildtext Lewis Hamilton.
Bild: /All Over Press

Ett långt och framgångsrikt förhållande kan ta slut efter nästa säsong. En flytt till Ferrari finns på bordet för Lewis Hamilton då formel 1 går in i en ny era från och med 2021. Jag kommer inte att fatta något snabbt beslut, säger han.

Samtidigt som formel 1-säsongen avslutades i Abu Dhabi i helgen började nyheter sippra ut att Lewis Hamilton uppvaktas av Ferrari. Den sexfaldige världsmästaren ska ha haft flera samtal med högt uppsatta chefer angående sin framtid och en eventuell flytt till Maranello.

Om Hamilton kan tänka sig att lämna Mercedes så skulle det ske efter nästa säsong. Nästan alla förare står utan kontrakt inför 2021 då de nya reglerna införs.

– Alla samtal som förs bakom stängda dörrar är privata oavsett vem man talar med. Under många år har jag aldrig suttit ner och funderat på andra alternativ, det har bara varit full fart på den inslagna vägen.

– Jag älskar var jag är just nu och kommer inte att fatta något snabbt beslut. Men jag tycker det är klokt att sitta ner och fundera på vad jag vill och om det är sista steget i karriären, säger Hamilton enligt Sky Sports.

Wolff: 25 procents chans

Mercedes stallchef Toto Wolff ser inga problem i att Hamilton diskuterat med Ferrari. Han säger sig också vara säker på hur stor chansen är att britten byter till det italienska stallet.

– Jag ger det 25 procent. Det mesta talar för att förhållandet mellan Hamilton och Mercedes fortsätter men samtidigt finns det en 25 procents chans som vi inte har kontroll över.

– Vi har talat öppet om Ferrari och vad stallet står för. Så länge vi kan utveckla en snabb bli kommer vi alltid att ha möjlighet att välja vem som kör, säger Wolff.

Toto Wolff och Lewis Hamilton pratar med varandra.
Bildtext Toto Wolff och Lewis Hamilton.
Bild: /All Over Press

För Hamilton är också Wolffs framtid viktig. Wolff har tidigare kopplats ihop med ett toppjobb inom Liberty Media som äger de kommersiella rättigheterna till formel 1.

– Jag vet att Toto också ser över sina alternativ för framtiden och endast han vet vad som är bäst. Så jag väntar också på vad hans beslut blir, säger Hamilton.

Om Hamilton väljer att lämna Mercedes vill Wolff inte se det som en besvikelse utan som en möjlighet att starta upp något nytt. Som man gjorde när Nico Rosberg lade av 2016.

– Min första reaktion då var att vi får en ny möjlighet och jag tror faktiskt att valet av Valtteri Bottas var det rätta för stallet. När en viktig pusselbit lämnar är det både en risk och en möjlighet, säger han.

Wolff säger också att han har full förståelse om Hamilton vill pröva sina vingar i ett annat stall.

– En förare på den nivån vet om man kan göra skillnad i ett stall. När han lämnade McLaren för Mercedes sade alla det var ett fel beslut med det visade sig vara det rätta.

– Jag vill inte underskatta Ferraris potential. Det kan också finnas andra faktorer som en ny utmaning eller erbjudande som lockar, säger han.

Diskussion om artikeln