Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Haavisto förnekar påtryckning: Jag följde de direktiv som justitiekansler gav gällande barn i IS-läger i Syrien

Från 2019
Uppdaterad 02.12.2019 22:46.
Pekka Haavisto
Bildtext Pekka Haavisto anser sig ha följt de linjer som dragits upp
Bild: Lehtikuva

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) säger att han inte har utövat påtryckning på någon tjänsteman vid Utrikesministeriet då det gäller ett eventuellt hemtagande av barn som befinner sig i det kurdledda lägret al-Hol i Syrien.

Haavisto höll en presskonferens sent på måndag kväll med anledning av de rykten som har förekommit om att han skulle ha pressat en tjänsteman vid Utrikesministeriet att fatta beslut om att ta hem barn från al-Hol, och att en person skulle ha tvingats lämna sina arbetsuppgifter.

Minister Haavisto hänvisade till normal cirkulation mellan olika arbetsuppgifter.

Haavisto sade att justitiekansler den 10 oktober hade gett klara direktiv om att barn med anknytning till Finland borde fås bort från al-Hol lägret i Syrien.

Haavisto säger att han har handlat utgående från den linje som justitiekansler drog upp, och att det hade utsetts en tjänsteman som i enlighet med grundlagen hade i uppgift att hitta en lösning på situationen. Den här personen skötte enbart frågor som gällde lägret al-Hol.

Enligt Haavisto var den här tjänstemannen i kontakt med ett stort antal myndigheter i olika länder.

Haavisto förnekade också att att det skulle ha funnits någon sorts hemlig plan på att returnera barn från al-Hol.

- "Operation Korpi" är ett samarbetsnätverk bestående av olika myndigheter som utreder situationen för de personer som hålls inspärrade i lägret al-Hol. Jag hörde själv namnet för första gången i dag, sade Haavisto.

Enligt Iltasanomat skulle "Operation Korpi" ha haft som mål att få finländska barn till Finland. Barnen skulle komma utan mödrar.

Haavisto sade också att bland annat statsrådets kansli och presidenten har informerats i ärendet.

Se här Pekka Haavistos uttalande:

Programmet är inte längre tillgängligt
Utrikesminister Pekka Haavisto kommenterar uttalanden om hemkomst för barnen i IS-lägren - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln