Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Gamla stadshuset i Ekenäs byter ägare för 770 000 euro - föreningars skrivelse påverkade inte beslutet

Från 2019
Uppdaterad 03.12.2019 10:53.
Ett gult gammalt stenhus, vinter, snö. Det står stadshus på byggnaden som har två våningar plus en mindre del högst upp i tredje våningen.
Bildtext Huset har stått tomt i ungefär ett år. Bilden är tagen då turistbyrån ännu huserade i byggnaden.
Bild: Yle/Maria Wasström

Raseborgs stad gör sig av med det gamla stadshuset vid Rådhustorget i Ekenäs. Huset med tomt säljs för 770 000 euro till företaget Moviator.

Stadshuset lades till försäljning på en auktionssajt tidigare i höstas. Det högsta anbudet blev 770 000 euro - en summa som stadsdirektören anser att är rimlig.

Bokföringsvärdet på huset med tomt är ungefär 458 000 euro.

Föreningar ville stoppa försäljningen

Några föreningar i Raseborg har lämnat in en skrivelse riktad till stadsstyrelsen där man uttrycker sin oro över försäljningen.

Det är Gamla stan i Ekenäs, Ekenäs Museivänner, Företagarna i Raseborg och Ekenäs centrumförening.

Av dessa har Företagarna i Raseborg tidigare visat intresse för att hyra in sig i huset. Det blev ändå inget av planerna på att göra stadshuset till ett mecka för företagare.

I sin skrivelse ger föreningarna förslag på verksamhet som kunde finnas i huset. De anser att det inte förts en ordentlig värdediskussion innan huset lades ut till försäljning.

Stadsdirektören Ragnar Lundqvist konstaterar å sin sida att beslutet att stadshuset ska säljas orsakade en viss diskussion i media men att den ebbade ut rätt så snabbt.

Ett långt bord i ett rum med tavlor på väggen.
Bildtext Det finns en representationsvåning i det gamla stadshuset.
Bild: Petra Thilman / Yle

Han påpekar att föreningarnas förslag på verksamhet är mest på idéstadiet och att de inte tar hänsyn till hur driften och hyran av byggnaden ska förverkligas.

Eftersom det inte finns några konkreta planer eller någon som vill hyra det gamla stadshuset är det bättre att sälja huset till det högsta anbudet, anser stadsdirektören i sin beredning.

Stadsstyrelsen i Raseborg var av samma åsikt och godkände Moviators anbud på måndagen (2.12).

Hela huset ska inte bli privat bostad

Köparen som gett det högsta anbudet har muntligen meddelat att hen har som avsikt att använda byggnaden som kontor men i ett senare skede även delvis som bostad.

Som bäst pågår en detaljplaneprocess för området som kommer styra användningen av stadshuset.

Detaljplaneändringen torde resultera i att en del av första våningen ska användas för affärer eller kontor, konstaterar stadsdirektören i beredningen.

Ett kontor.
Bildtext En del av huset kan även i fortsättningen vara kontor.
Bild: Petra Thilman / Yle

Stadshuset är byggt i slutet av 1800-talet och är 900 kvadratmeter stort. Huset har stått tomt det senaste året sedan stadskansliet och turistbyrån flyttade ut i december 2018.

I fjol kostade det gamla stadshuset 25 000 euro att hålla i gång.

I år när huset stått tomt väntas kostnaderna vara 18 000 euro och i nästa år 14 000 euro när innetemperaturen sänkts ytterligare.

I de här summorna är inte områdesskötseln på cirka 7 000 euro inräknad.

Raseborgs stad har inte ordnat några representationsmöten i huset under året. Några enstaka tillställningar har ändå ägt rum där under året som gått.

Gult trähus i två våningar.
Bildtext De så kallade socialkanslierna i Ekenäs säljs också till Moviator.
Bild: Helena Rosenblad / Yle

Stadsstyrelsen beslutade också att sälja de så kallade socialkanslierna bredvid gamla stadshuset till samma köpare. Försäljningspriset är 280 000 euro.

Diskussion om artikeln