Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Posthärvan som blossade upp till regeringskris - och regeringen Rinnes fall?

Från 2019
Antti Rinne: "Om mitt budskap sägs vara oklart så är Centerns budskap ännu mer oklart" - Spela upp på Arenan

De senaste dagarnas dramatiska vändningar kring regeringen kulminerar i en kamp mellan statsministerpartiet SDP och det näst största regeringspartiet Centern.

Det som började med 700 postanställdas flytt till ett annat avtal, kan sluta i nyval.

På måndagen blev det klart att Centern tror på regeringskoalitionen, men misstror en icke nämnd person i regeringen, det vill säga Antti Rinne. Partiordförande Katri Kulmuni undvek framgångsrikt att nämna hans namn inför pressen.

Ännu mer klart är att SDP:s ledande politiker står bakom sin partiledare, också efter posthärvan. Stödet har gett Rinne mandat att kräva tydliga besked av Centern: Vill man samarbeta med Rinne, eller inte. Svar kräver Rinne på tisdagen.

Det börjar bli bråttom: Samma dag ska regeringen svara på oppositionens interpellation och på onsdagen röstar riksdagen om förtroende för regeringen.

Hur gick det så här?

Allt började med Postens planer på att byta avtal för cirka 700 paketsorterare. Postens ledning motiverade bytet med att man behövde öka konkurrenskraften - i praktiken genom att paketsorterarnas löner skulle sänkas. Planerna började ta form under våren och början av sommaren 2019.

29.8.2019 skickar Posten ut ett pressmeddelande där man informerar om beslutet att byta avtal för paketsorterarna.

Före det hade manövern behandlats på flera möten med representanter för ägaren, alltså staten, uppger Postens ledning senare.

Postfacket tog strid i frågan och gick i strejk 11.11. Facket fick stöd från flera håll i form av sympatistrejker. Strejken ledde till att paketsorterarna inte alls behövde byta avtal.

När den offentliga diskussionen om sänkta löner för paketsorterarna tog fart i september riktades blickarna mot - och frågorna till - ministern för ägarstyrning, Sirpa Paatero (SDP).

Fackets representanter och andra politiker ville veta om Paatero, och regeringen med henne, hade godkänt den så kallade avtalsshoppingen.

Sirpa Paatero snubblade på orden både i riksdagen och i intervjuer när hon förklarade turerna kring Postens beslut; vad hon visste om planerna och i vilket skede hon fått veta om dem. Och framför allt om hon hade godkänt planerna.

Har Rinne ljugit?

28.11.2019 är det statsminister Antti Rinnes tur att redogöra för hur Paatero har agerat i frågan. Det gör han i stora salen i riksdagen, under riksdagens frågestund. Rinne försäkrar att Paatero har gjort det klart för Postens ledning att ägaren inte godkänner att 700 anställda flyttas till ett billigare avtal.

Följande dag skickar Postens styrelseordförande Markku Pohjola ett pressmeddelande där han för sin del redogör för händelseförloppen. Ägaren hölls väl underrättad om planerna, och motsatte sig aldrig det nya avtalet för paketsorterarna, uppger Pohjola.

Nu börjar det hända på allvar. Redan samma dag kallar Rinne till presskonferens och meddelar att Paatero har begärt om och beviljats avsked. Hon har inte varit tillräckligt tydlig i förhållande till Postens ledning, säger Rinne. Själv har han agerat rätt och enligt de uppgifter han har haft till förfogande, slår Rinne fast.

Efter att Sirpa Paatero fick gå, eller “kastades under bussen” som flera kommentarer lydde, höjdes allt fler röster mot Antti Rinne.

Samlingspartiet, Kristdemokraterna och Rörelse Nu lämnade in en gemensam interpellation om bland annat statens ägarstyrning och huruvida Rinne talat sanning i riksdagen föregående dag. Sannfinländarna är inte med om interpellationen men meddelade att man röstar mot regeringen i förtroendeomröstningen onsdagen den 4.12.

Regeringen besvarar interpellationen tisdagen den 3 december och efter det hålls interpellationsdebatten.

Onsdagen den 4 december röstar riksdagen om förtroende för regeringen. Senast då, nästan exakt ett halvt år efter att regeringen Rinne tillträdde, vet vi om det blir nyval i Finland.

Diskussion om artikeln