Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Göran Djupsund räknar nu med regeringskris

Från 2019
Professor Göran Djupsund intervjuad i köpcentrum i Mariehamn.
Bildtext Göran Djupsund räknar med regeringskris.
Bild: Bengt Östling/Yle

Förra professorn och statsvetaren Göran Djupsund räknar med en regeringskris. Centern och SDP är på kollisionskurs med varandra.

Det finns två starka aktörer, Centern och samlingspartiet, i dramat. Och det handlar inte primärt om vem som har talat sanning eller inte.

Göran Djupsund beskriver det politiska läget i dag som ett "chicken race" - det vill säga två bilar som kör för fullt mot varandra.

- Inom Centern finns det en hel del som missnöjda med Rinnes linjedragningar gällande statsägda bolag, säger Djupsund. Rinne har tydligt sagt att statsägda företag inte kan försämra arbetstagarnas situation. Det här faller inte den klart borgerliga falangen inom Centern på läppen. Inom Centern ville alla inte med i regeringen och det är Sipiläfalangen som nu fick sin vilja igenom.

"Det här är en krigsförklaring mot regeringen"

Samtidigt är Samlingspartiet på krigsstigen. Samlingspartiet är missnöjt med regeringen och lever just nu i skuggan av Sannfinnländarna.

- Det här är en gyllene chans att gå till attack mot regeringen. Det handlar om politik.

Politik handlar det också om för SDP. Socialdemokraterna kan inte böja sig för Centern. SDP måste själv få välja vem som leder partiet.

- Det här är en krigsförklaring mot regeringen. Centern tror att regeringens linje byter om Rinne går. Frågan är om regeringen avgår på Rinnes initiativ eller om regeringen faller i omröstningen.

Göran Djupsund räknar nu med regeringskris. Men om regeringen faller får vi inte automatiskt nyval.

- Centerns Matti Vanhanen ska sondera ny regering och presidenten utser en ny sonderare. Det kan vara Antti Rinne, Katri Kulmuni, Petteri Orpo eller Jussi Halla-aho.

Och vinnarna är klara. Det är Sannfinländarna som kasserar in - och eventuellt Samlingspartiet.

Diskussion om artikeln