Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Antti Rinne avgår men fortsätter leda SDP, regeringen blir expeditionsministär – riksdagens talman hoppas att regeringsbytet kan ske på en vecka

Från 2019
Uppdaterad 03.12.2019 22:10.
Rinne lämnar sin avskedsbegäran till president Niinistö - Spela upp på Arenan

Statsminister Antti Rinne har lämnat in sin avskedsansökan. Rinnes korta tid som statsminister är över. Sanna Marin och Antti Lindtman har anmält intresse för statsministerposten.

Här är en sammanfattning av det som hänt i dag, men om du vill följa med live så kan skrolla ner till vår liverapportering i artikeln.

Statsminister Antti Rinne har lämnat in regeringens, och därmed sin egen, avskedsansökan.

Regeringens riksdagsgrupper höll möten under tisdagsmorgonen och genom mötet mellan Centern och Socialdemokraterna blev det klart att statsminister Antti Rinne inte har Centerns förtroende.

Det gav Rinne inget annat val än att avgå.

Samma regeringsunderlag?

Rinne lämnade in sin avskedsansökan till president Sauli Niinistö på Talludden vid klockan 12.30. Tanken var att en interpellationsdebatt skulle hållas i riksdagen klockan 14, men på grund av det här blev alltså inte den av.

– De senaste dagarna har det förts diskussioner kring förtroendet för mig som statsminister. Alla regeringspartier hade förtroende för mig förutom Centern. När jag fick svar om varför de inte har förtroende för mig i dag fattade jag ett beslut om att avgå, sa Rinne under en presskonferens klockan 13.

– Nu handlar frågan inte om vem, utan på vilket sätt och åt vilket håll vi för framåt landet.

Artikeln fortsätter efter videon.

Rinne berättar om sin avgång: "Jag drog mina egna slutsatser" - Spela upp på Arenan

Regeringen kommer nu att fortsätta som en expeditionsministär tills landet får en ny regering.

Samtliga regeringspartier – SDP, Centern, De gröna och SFP – har meddelat att de stöder det gamla regeringsunderlaget och regeringsprogrammet.

– Nu ska det föras snabba regeringsförhandlingar och man fortsätter förmodligen med samma regeringsunderlag, sa Rinne under presskonferensen.

Rinne fortsätter som SDP:s ordförande – kommenterar inte ny statsministerkandidat

Rinne meddelade samtidigt att han fortsätter som Socialdemokraternas ordförande – åtminstone fram tills partimötet sommaren 2020. Han hoppas även på att bli återvald till ordförande då.

Det är oklart vem som kommer att ta över som statsminister efter Rinne. Ordförande för SDP:s riksdagsgrupp, Antti Lindtman, och trafik- och kommunikationsminister Sanna Marin har meddelat att de är villiga att ta över uppdraget och fungera som regeringssonderare.

Rinne kommenterade inte något kring en fortsättare.

– Vi har många sakkunniga för statsministerposten, sa han i stället.

SDP:s Ville Skinnari och familje- och omsorgsminister Krista Kiuru har visat sitt stöd för Sanna Marin.

Vanhanen: Regeringsbytet kan ske snabbt

Riksdagens talman, Matti Vanhanen (C), höll också en presskonferens på eftermiddagen.

– Min vädjan är att det gamla regeringsunderlaget för saker framåt, sa han.

Han sade samtidigt att man bytt ut statsminister flera gånger under de senaste femton åren och att det här inte är något nytt. Om man byter ut hela regeringen blir det svårare läge och det är jobbigt med tanke på budgeten för nästa år, sade han.

– Riksdagen fortsätter sitt arbete som normalt. Vid sidan om det pågår regeringsförhandlingar. Hur omfattande de blir beror på om man fortsätter med det tidigare regeringsunderlaget eller inte.

Han uppskattar att regeringsbytet kan gå på en vecka om man fortsätter med samma regeringsunderlag som tidigare. Om man däremot inte fortsätter med samma regeringsunderlag kan processen ta flera veckor eller upp till en vecka, tror han.

Här kan du läsa Svenska Yles liverapportering:

Tidigare i morse uppgav Suomen Kuvalehti att Rinne skulle vara redo att tala för Marin som nästa statsminister, ifall han själv måste gå.

Det var på måndagskvällen som krisen mellan Centern och SDP förvärrades ytterligare, då Rinne meddelade att han kräver ett skriftligt svar av Centern på frågan varför partiet saknar förtroende för honom.

Det här efter att Centern tidigare på dagen uttryckt att partiet har förtroende för regeringen och regeringsprogrammet, men inte för "en person".

Regeringskrisen har eskalerat snabbt, efter att posthärvan ledde till ägarstyrningsministerns avgång förra veckan.

Diskussion om artikeln