Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Han är en fruktansvärd människa, den värsta person jag har träffat" – den sparkade hockeytränaren Mike Babcock sågas av Detroitprofilen Johan Franzén

Från 2019
Mike Babcock och Johan Franzén.
Bildtext Mike Babcock och Johan Franzén.

För några år sedan var Mike Babcock en av NHL:s mest respekterade tränare. För två veckor sedan fick han sparken av Toronto och sedan dess har hans metoder dryftats i media. I en intervju med Expressen avslöjar den tidigare hockeyspelaren Johan Franzén att relationen till Babcock var iskall.

Det har blåst kring många hockeyprofiler i NHL. Mike Babcock sparkades på grund av svaga sportsliga resultat, medan tv-profilen Don Cherry och Calgarytränaren Bill Peters fick tacka för sig på grund av kontroversiella kommentarer.

Nu kan även Chicagos assisterande tränare Marc Crawford ligga risigt till. Han har fått ta paus från jobbet efter att Sean Avery, som gjort sig känd som en retsticka, påstått att Crawford bland annat sparkat honom i Los Angeles avbytarbås säsongen 2006–2007.

"En fruktansvärd människa"

Babcocks tränarmetoder diskuterades i podden Spittin Chiclets som gästades av NHL-legendaren Chris Chelios.

Chelios hade Babcock som tränare i Detroit säsongerna 2005–2009. Han fick frågan om Babcock gick åt någon specifik spelare och hade inte svårt att svara: Johan Franzén.

Svensken kom till Detroit samtidigt som Babcock, 2005, och gjorde elva säsonger i klubben innan en hjärnskakning satte punkt för karriären.

Bild på Detroits avbytarbänk.
Bildtext Tränaren Mike Babcock bakom spelarna i slutspelet 2009. Johan Franzén längst till höger.

Expressen konfronterade Franzén med Chelios påståenden.

– Som tränare är han extremt noggrann och förberedd. Han är jättebra på att sätta ihop ett spelsystem och få alla att köpa in sig på det. Det är hans starka sida, säger Franzén.

– Men sen är han en fruktansvärd människa, den värsta person jag har träffat. En mobbare som gav sig på folk, det kunde vara städare i arenan i Detroit eller vem som helst. Han hoppade på folk bara för att.

Gav sig på de snälla

Enligt Franzén valde Babcock noggrant ut sina offer.

– Han var på ett par andra spelare innan. De snälla lagspelarna. De som inte säger så mycket. När de försvann gick energin över till mig och då fick man ta en hyfsad omgång. Det var verbala attacker, fruktansvärda saker han sa.

– Från 2011 var jag livrädd för att vara i ishallen. Jag fokuserade bara på att ta mig upp på morgnarna. Det var då han gav sig på mig för första gången och förra året var första gången som jag sov naturligt sen dess.

Babcock har 17 raka säsonger i bagaget: 2002–2004 i Anaheim, 2005–2015 i Detroit och 2015–2020 i Toronto.

– Han var ju specialist på att hantera medierna. Han skapar lag som är väldigt svåra att slå, det kan man inte ta ifrån honom. Men han gör sina spelare väldigt ängsliga, de är livrädda för att göra misstag och hans lag tar sig sällan förbi första slutspelsrundan.

Leino: Ger ett arrogant intryck

Även Ville Leino hade Babcock som tränare i Detroit under två säsonger (2008–2010) då finländaren kämpade om att etablera sig i NHL.

Ilta-Sanomat har pratat med Leino som tyckte att Babcock tidvis var jobbig.

– Det var rätt slitsamt, en form av mikromanagement. Babcock kunde medvetet uttrycka sig osmidigt. Man kan få ett arrogant intryck.

– Det har pyrt i bakgrunden. Han har säkert haft fler fiender än vad som har kommit fram. Då man pratar om viss arrogans, narcissism och ett behov av att ha rätt, är det inte överraskande att någon förr eller senare träder fram och säger någonting. Men det finns värre fall.

Ville Leino med en Jokerittröja på sig.
Bildtext Ville Leino avslutade spelarkarriären sommaren 2017.
Bild: Toni Hekkala / All Over Press

Leino tycker att det har skett en tydlig förbättring.

– Visst har det varit grymt förr. Många tränare har haft rätt så strikta principer med en anklagande ton. Så har miljön sett ut redan i unga juniorår – man har fått räkna med brutal respons från tränaren. Tränarnas beteende har ändå förändrats och förändringen lär fortsätta.

Diskussion om artikeln