Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Natos firande överskuggas - Turkiets gräl med andra Nato-medlemmarna trappas upp inför alliansens 70-årsdag

Från 2019
Donald Trump och Recep Tayyip Erdogan går sida vid sida i en lummig trädgård i Bryssel juli 2018.
Bildtext Turkiets beteende ses som utpressning av andra Nato-länder. Amerikanska senatorer kräver sanktioner men Trump-administrationen har inte ännu infört sådana.
Bild: /All Over Press

Turkiet fortsätter att förhala försvarsplanen för Baltikum om Nato-länderna inte stöder angrepp mot kurderna i norra Syrien. USA antyder att Turkiet håller på med utpressning.

Turkiet tänker inte godkänna Natos nya försvarsplan för Baltikum och Polen om de övriga Nato-länderna inte godkänner en terrorstämpling av kurdiska milisen YPG i Syrien, sade president Recep Tayyip Erdoğan inför Natos toppmöte i London.

Den nya försvarsplanen ska stärka försvaret i de baltiska länderna och Polen som svar på ryska förstärkningar vid ländernas gränser.

Den kräver ändå att alla 29 medlemsländer stöder den för att den ska kunna sättas i verket.

Turkiet har krävt formellt stöd för sitt angrepp mot YPG i nordöstra Syrien i form av en terrorstämpling för att godkänna den baltiska planen.

Enligt Erdoğan skulle en sådan åtgärd visa den solidaritet Turkiet förväntar sig från sina Nato-allierade.

- Om Nato inte kan godkänna att de terrorister vi strider mot är terrorister kommer vi inte att godkänna försvarsplanen för Baltikum, sade Erdoğan.

Borde koncentrera sig på stora frågor

Nato-länderna har motsatt sig den turkiska invasionen och angreppen mot YPG, då milisens insatser har varit avgörande för kampen mot terrorgruppen IS.

Då USA:s president Donald Trump drog tillbaka amerikanska styrkor och gav Turkiet grönt ljus för invasionen väckte det kraftiga protester från andra Nato-länder.

USA:s försvarsminister Mark Esper upprepade ståndpunkten att YPG inte kommer att terrorstämplas på väg till toppmötet i London.

Presidentti Donald Trump ja puolustusministeri Mark Esper kuvattuna Valkoisessa talossa lokakuussa 2019.
Bildtext USA:s försvarsminister krävde att Turkiet inte får lägga sin egen agenda framom Natos gemensamma linje.
Bild: EPA/ Ron Sachs

- Jag skulle inte stöda det. Vi håller oss till vår position och tror att Nato i stort kommer att göra lika, sade Esper.

Esper kritiserade också i kraftiga ordalag Turkiets taktik i frågan.

- Mitt meddelande till Turkiet är att vi måste gå framåt med de här försvarsplanerna och de kan inte skjutas fram på grund någon enskild turkisk angelägenhet.

Utan att använda ordet utpressning lät Esper förstå att det var så han såg på Turkiets metoder att försöka få sin vilja igenom.

- Alliansens enighet, alliansens beredskap betyder att vi måste fokusera på helheten, på de större frågorna. Det kan inte förutsätta att vi måste vara villiga att skriva under deras egna agenda.

- Alla ser inte de hot som Turkiet tycker sig se, sade Esper.

Djupare gräl i bakgrunden

Turkiet och USA har varit i luven på varandra redan länge.

Turkiets beslut att köpa ryskt flygvärn föranledde redan att landet sparkades ur utvecklingsprogrammet för det toppmoderna jaktplanet F35.

Nato-länderna befarar att alliansens försvarsförmåga kan undermineras om ryska system sammankopplas med Nato-system i Turkiet.

Den turkiska armén testade också det nya ryska systemet med amerikansktillverkade F16 jaktplan som mål, vilket tolkades som ett tydligt hot.

Ryska luftvärnsmissiler av typ S-400 Triumf på parad på Röda torget i Moskva i maj 2016.
Bildtext Turkiet köpte nyligen luftvärnssystemet S400 av Ryssland trots fördömanden från andra Nato-länder.
Bild: EPA/YURI KOCHETKOV

F16 är det mest utbrett använda jaktplanet bland Nato-medlemmarna.

Flera amerikanska senatorer med utrikespolitiskt ansvar har pressat Donald Trump och Vita huset att införa sanktioner mot Turkiet efter testet.

I ett utlåtande skrev flera medlemmar i senatens utrikespolitiska utskott att det sänder ett förfärligt budskap om Turkiet inte beläggs med sanktioner efter incidenten.