Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Matias Mäkynen (SDP) inleder sin karriär som ny ledamot i riksdagen i en turbulent tid – "Man kan inte säga på morgonen vad som händer då kvällen kommer"

Från 2019
Uppdaterad 03.12.2019 14:13.
Matias Mäkynen politiker.
Bildtext Matias Mäkynen (SDP) gjorde sin första dag som riksdagsledamot på tisdagen.
Bild: Yle/Kalle Ranta

Vasabon Matias Mäkynen (SDP) tog på tisdagen plats i riksdagen som riksdagsledamot eftersom Jutta Urpilainen blir kommissionär i EU.

I riksdagsvalet i april fick Mäkynen dryga 3 500 röster och blev i och med det SDP:s första ersättare. Mäkynen ser fram emot sitt nya jobb.

- Det är väldigt spännande tider att komma in. Jag känner mig privilegierad och man måste vara ganska ödmjuk med allt stöd man fått.

I och med att diskussionerna om vem som kunde tänkas bli kommissionär i EU kom igång för ett halvt år sedan blev det också klart för Mäkynen att det fanns en uppenbar chans för honom.

I och med att socialdemokraterna blev det största partiet blev det också sannolikt att Urpilainen skulle bli kommissionär.

- Jag har haft nästan ett halvt år på mig att förbereda mig och vänta på den här tiden.

Hur ser du på ditt arbete som nu börjar i riksdagen?

- Jag hinner vara med i slutspurten av budgetarbetet och börjar jobbet i ekonomiutskottet och lagutskottet. Jag tror att jag får jobba med just sådana frågor som ekonomin, ungas välmående och mänskliga rättigheter som jag också har velat och jobbat med inom regeringsförhandlingarna.

Turbulent tid att komma in

Mäkynen hoppas också kunna jobba med ärenden som berör Österbotten. Han sitter som bäst i stadsfullmäktige i Vasa och det kommer han också att fortsätta med trots att han blir riksdagsledamot.

- Stadsfullmäktigejobbet stöder riksdagsjobbet. Jag får all information från Vasa och Österbotten och kan göra det lokala intressebevakningen i riksdagen också med våra andra riksdagsledamöter från Österbotten.

Mäkynen kommer in i en turbulent tid. Statsminister Antti Rinne tvingades avgå och ett tag var det tal om att till och med hela regeringen kunde falla i och med oklarheter kring posten.

Hur ser du på det här?

- Vi hade en lång kväll på måndagen i partistyrelsen och det är nog en jättespännande tid att gå med. Det är på många sätt historiskt. Man kan inte säga på morgonen vad som händer då kvällen kommer, sade Mäkynen på tisdagsmorgonen.

Traditionellt är alla riksdagsledamöter inbjudna till självständighetsbalen i presidentens slott. Matias Mäkynen har inte ännu fått någon officiell inbjudan, men väntar en sådan vilken dag som helst.

- Vi har fått meddelande från presidentens kansli att vi högst antagligen kommer att få det. Vi har haft ett par veckor på oss att förbereda oss för det. Med ganska tajt tidtabell kom det och klart att det är fint. Det är jätteviktigt och den finaste festen som man kan delta i i Finland. Det känns ödmjukt att få delta i balen.