Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Analys: Statsminister Antti Rinne tvingades avgå - både Sanna Marin och Antti Lindtman intresserade att ta över

Från 2019
Uppdaterad 03.12.2019 12:52.
Antti Rinne ser härjad ut bland journalisternas mikrofoner. På bilden en rund ikon med ett citattecken och en bild av Linda Söderlund.
Bildtext Svenska Yles redaktör Linda Söderlund analyserar det politiska läget.
Bild: Lehtikuva/Yle

De senaste dygnens politiska kullerbyttor är alldeles exceptionella för finländsk politik. Statsminister Antti Rinne (SDP) lämnade i dag in sin avskedsansökan till presidenten, men de fem regeringspartierna räknar med att kunna fortsätta regera tillsammans.

Antti Rinne hann vara statsminister i ynkliga 25 veckor, sedan tvingades han bort. Ännu för en vecka sedan var det nog ingen som kunde föreställa sig att posthärvan skulle få sådana här långtgående konsekvenser.

Inom Socialdemokraterna måste de senaste dagarnas händelser ha varit mycket känslosamma.

Dels finns det en grupp inom partiet som tycker att kommun- och ägarstyrningsministern, Sirpa Paatero, offrades allt för lättvindigt förra veckan, då hon tvingades avgå efter postfiaskot.

Samtidigt känner sig partiet väldigt sviket av sin regeringspartner Centern.

I stället för att de fem regeringspartierna hade stått enade mot oppositionen kom Centern efter många möten fram till att de trots allt inte har förtroende för statsministern.

Kulmuni obekväm med att avsätta Rinne

Centerns pinfärska ordförande Katri Kulmuni har också några tunga dygn bakom sig. Under sina tre månader som ordförande har hon knappt hunnit samla sina led i partiet, innan hon nu ska vara med om att avsätta statsministern.

Kulmuni var mycket obekväm i sin roll då hon i går meddelade att partiet inte har förtroende för statsministern. Hon mäktade inte med att uttala Rinnes namn, utan sa bara att Centern inte har förtroende “för en person” inom Socialdemokraterna.

Förtroendekrisen handlar dels om turerna i postkonflikten. Det har förblivit oklart om Rinne har ljugit om vad och när han fått veta om planerna att flytta över paketsorterarna till ett sämre kollektivavtal.

Men förtroendekrisen verkar ha djupnat ytterligare efter att Rinne uppträtt så trotsigt mot Centern. En kommunikationsexpert hade säkert rekommenderat en ödmjukare inställning - och framförallt tydligare kommunikation från Rinnes sida.

Marin eller Lindtman kan bli Finlands nästa statsminister

De övriga regeringspartierna De gröna, Svenska Folkpartiet och Vänsterförbundet accepterade Antti Rinnes förklaringar, och de hade varit beredda att fortsätta med Rinne som statsminister.

Men nu får de fem regeringspartierna i stället se sig om efter en ny statsminister.

Ett starkt namn är socialdemokraten Sanna Marin, trafik- och kommunikationsminister. Hon vikarierade för Rinne som partiordförande förra vintern och klarade uppgiften mycket väl.

Ett annat namn som funnits med i spekulationerna är socialdemokraternas gruppordförande Antti Lindtman. Lindtman har lång erfarenhet som riksdagsledamot, men har aldrig varit minister.

Sanna Marin
Bildtext Om Sanna Marin blir vald, skulle hon bli Finlands yngsta statsminister genom tiderna.
Bild: Markku Pitkänen / Yle
Antti Lindtman kansanedustaja eduskunta
Bildtext Antti Lindtman har tidigare hänvisat till att han behöver mera politisk erfarenhet innan han kan överväga att bli minister.
Bild: Jouni Immonen / Yle

Både Marin och Lindtman har meddelat att de står till förfogande om de blir tillfrågade om att sondera en ny regering.

Knappast kunde paketsorterarna förutspå att konflikten kring deras avtal skulle leda till att statsministern byts ut.

I slutändan handlade statsministerkrisen om att ord stod mot ord, och att Rinne inte längre hade Centerns förtroende.

Men allt började som en facklig kamp mot sämre arbetsvillkor. Ironiskt nog var det socialdemokraten Antti Rinne, själv tidigare fackboss, som fick ta den största smällen.

Diskussion om artikeln