Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Lokalt engagemang räddar nedläggningshotat familjekafé - "Vi överraskades av den starka viljan att bevara kaféet"

Från 2019
Händer håller om en kopp kaffe (cappucino)
Bildtext Kaféet har enligt kyrkoherde Daniel Björk en mycket familjär stämning.

Framtiden ser ljus ut för det nedläggningshotade Café Torpet i Södra Haga. En ny förening ska under våren stegvis ta över verksamheten.

Petrus församling har drivit Café Torpet sedan 2015. Eftersom kaféet gick på förlust beslöt sig församlingen för att lägga ner det. Då trädde en grupp lokala invånare in i bilden för att rädda kaféet.

Nu har församlingsrådet enhälligt beslutat att de stöder kaféets fortsatta verksamhet tills en ny förening, grundad av ortsborna, tar över.

- Vi blev glatt överraskade över det stora engagemanget som väcktes lokalt och den starka viljan att bevara kaféet. Det finns en grupp entusiastiska människor som vill driva kaféet vidare, säger Daniel Björk, kyrkoherde för Petrus församling.

- Vi vill skapa förutsättningar för att kaféet ska få fortsätta och göra vad vi kan för att möjliggöra en bra och smidig övergång i ny regi.

Församlingen kommer att fortsätta driva kaféet under våren tills den nygrundade föreningen Café Torpet rf tar över.

- De kommer att behöva tid på sig under våren för att organisera sig och lösa det praktiska arrangemangen kring hur de kan bli arbetsgivare och hur verksamheten ska löpa vidare.

Enligt Björk kommer församlingen successivt ge över verksamheten till föreningen som helt och hållet tar över i slutet av maj.

Kaféet kraftigt på förlust

Orsaken till att verksamheten i Café Torpet skulle ta slut var att kaféet är starkt förlustbringande och har orsakat en förlust på cirka 40 000 euro i året. Församlingen vill ändå stödja kaféet och möjliggöra att verksamheten kan upprätthållas av den nya föreningen.

- Den närmaste framtiden ser väldigt ljus ut. Sen är det upp till föreningen ifall de tillsammans med samarbetspartners får det att fungera i längden, säger Björk.

- Föreningen grundades för någon vecka sedan och består främst av lokala ortsbor från Södra Haga. De kommer att finansiera kaféet genom att samarbeta med föreningar och organisationer, förklarar Björk.

Enligt honom finns det redan föreningar som har meddelat att de är intresserade av att ordna en del av sin verksamhet i kaféet.

- Det har varit tal om att anordna till exempel språkkafé i Café Torpet, säger Björk.

Kaféet har varit väldigt omtyckt speciellt bland lokalborna. Enligt Björk har de som jobbar där lyckats skapa en familjär stämning.

- Kaféet passar för kunder i alla åldrar. Det känns verkligen personligt och lokalt.

Diskussion om artikeln