Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vad krävs för att bli en toppstudent? Elsa Österåker skrev åtta laudatur men tror inte på att stressa hela tiden

Från 2019
Elsa Österåker
Bildtext Elsa Österåker hade precis som de flesta ibland svårt att hitta motivationen.
Bild: Evgeniia /Yle

Elsa Österåker är 20 år gammal och skrev åtta laudatur när hon blev student 2018 från Vasa gymnasium. Hon säger att vägen till framgång i studentskrivningarna börjar redan tidigt.

- Det behövs jobb. Inte bara under gymnasiet, men nästan ända sedan lågstadiet. I synnerhet för att utveckla sitt språk, säger Österåker.

- Man kan inte räkna med att ett års arbete räcker för att klara sig bra i studentskrivningarna. Jag anser att läsningen inför skrivningarna ska vara nästan bara repetition.

Det som hjälpte Österåker i studentskrivningar var att satsa mycket på modersmålet och inte endast fokusera på att läsa läroböckerna.

Jag tror inte på att stressa och läsa hela tiden, man behöver nog åtminstone några timmar paus per dag

Elsa Österåker

- Det är bra att göra mycket uppgifter, man får mycket motivation av dem. Om man får en rätt så blir man mer motiverad eftersom det känns som att man kan någonting, säger Österåker.

Om man däremot inte får uppgiften rätt, så vet man vad man måste öva på mera.

Österåker vill också lyfta fram att modersmålet är viktigt inom alla ämnen.

- Om två elever kan lika mycket så får den med starkare språk bättre fram sin kunskap. Modersmålet påverkar verkligen alla ämnen jättemycket.

Svårast att hitta motivation

Österåker berättar att hon inte kände sig speciellt stressad inför skrivningarna, men att det däremot inte alltid var så lätt att hitta motivationen.

- Vissa dagar orkade och ville man inte alls, men jag tycker att det då är okej att acceptera det och kanske ta lite mera fritid den dagen.

Österåker hade en plan för vad hon skulle läsa och när inför studentskrivningarna, men höll sig inte alltid till den.

Anteckningsblock, kalendrar och överstrykningspenna.
Bildtext Enligt Österåker är det viktigt att sätta upp bestämda tider för när man ska läsa.

För att hålla motivationen var det viktigt för henne att koncentrera sig på det hon kände för att läsa.

- Om jag hade bestämt mig för att läsa fysik så gjorde jag nog det, men jag valde att fokusera på det som just den dagen intresserade mig.

Viktigt med fritid

- Jag tror inte på att stressa och läsa hela tiden, man behöver nog åtminstone några timmar paus per dag, säger Österåker.

För att balansera fritid med skola var det viktigt för henne att sätta bestämda tider för när hon skulle läsa.

- Fast man inte skulle hinna med allt man har planerat att göra den dagen så ska man sluta den tid som man har bestämt sig för och göra något annat. Kanske har man träningar att gå på eller så kan man träffa kompisar.

Pauser mitt i läsandet rekommenderar hon också, en halv timmes promenader gör exempelvis mycket.

Fördelar och nackdelar med gymnasierankningen

I nyhetsbyrån STT:s gymnasierankning för i år klarade sig finlandssvenska skolor utmärkt.

Undersökningen baserar sig på resultat från studentskrivningarna. Resultaten jämförs med medeltalet studerandena hade då de blev antagna till gymnasiet.

Om en studerande måste ha 9 eller över i medeltal för att komma in på ett gymnasium så finns det ju inte så mycket förbättringsrum eftersom alla redan är så bra

Elsa Österåker

Bland de topp 20 gymnasierna är var tredje skola finlandssvensk och bland de stora gymnasierna är sju av de topp tio skolorna finlandssvenska.

Österåker tycker att rankningen är lite ofördelaktig för gymnasierna som man behöver ett väldigt högt medeltal för att komma in på, och på så sätt redan är toppgymnasier.

- Om en studerande måste ha 9 eller över i medeltal för att komma in på ett gymnasium så finns det ju inte så mycket förbättringsrum eftersom alla redan är så bra.

- Däremot så finns det ju också en topplista på de skolorna. Jag ser fördelar och nackdelar med båda rankningarna.

Hon tycker däremot att gymnasierna som lyckas med att förbättra elevernas vitsord gör ett väldigt fint jobb.