Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Regeringen föll och blir en övergångsregering - vad betyder det och vad händer nu?

Från 2019
Uppdaterad 03.12.2019 21:46.
Plenisalen i riksdagen 12.9.2019. Bilden är tagen uppifrån.
Bildtext Den nya statsministern ska ha riksdagens stöd.
Bild: Pekka Tynell / YLE

Efter att statsminister Antti Rinne i dag på tisdag bad om, och beviljades, avsked av president Niinistö, leder han den nuvarande regeringen Finland som en expeditionsregering tills en ny statsminister är utsedd.

När statsministern avgår faller regeringen och blir en övergångsregering, alltså en expeditionsministär.

Nu fortsätter processen så att president Niinistö utser en regeringssonderare ur regeringens största parti, SDP som ska försöka bilda en regering.

En övergångsregering, eller expeditionsregering, sitter kvar som förvaltande tjänstemän i huvudsak för att sköta rutinärenden, i väntan på att en ny regering har tillträtt.

Under en begränsad tid sköter de löpande och rutinmässiga regeringsuppgifter i väntan på att en parlamentariskt förankrad regering ska tillträda i laga ordning.

Hålla kursen och skeppet flytande

En expeditionsministär ska undvika partipolitiskt kontroversiella förslag, och får inte ingå nya bilaterala avtal eller fatta andra viktiga beslut som rör rikets intressen.

Det här inträffar normalt efter ett val, då regeringschefen har lämnat in sin eller regeringens avskedsansökan till dess att en ny regering har kunnat bildas.

Under en regeringskris fungerar normalt den avgående regeringen på detta sätt.

Nu är ändringar möjliga

När regeringen faller har partierna möjlighet att förändra regeringsprogrammet eller komplettera det.

Små förändringar kan gå relativt smärtfritt, men vid stora förändringar krävs omfattande förhandlingar och regeringspartier kan bytas ut.

Riksdagens talman Matti Vanhanen farmförde under sin presskonferens i dag en önskan om att riksdagsgrupperna, oberoende av vilka grupper som inleder regeringsförhandlingar, skulle hålla fast vid de beslut som lagts fram. Speciellt gäller det här nästa års budget.

Nöjd med regeringsprogrammet

- Jag kom fram till att det ur alla finländares syn är viktigt att regeringsprogrammet förverkligas och om min närvaro är ett hinder för det, så är det bättre att jag avgår. Jag står givetvis till buds som stöd för den kommande statsministern, sa Antti Rinne vid den presskonferens på tisdagen där han meddelade om sin avgång.

Han tillade att det här var ett beslut som tagits inom det Socialdemokratiska partiet.

Både kommunikationsminister Sanna Marin och riksdagsgruppens ordförande Antti Lindtman har meddelat att de står till förfogande för posten som statsminister.

- Alla partier har meddelat att de är nöjda med regeringsunderlaget, sa Antti Rinne. Vart och ett parti får nu välja vem de föreslår som minister.

Den nya statsministerkandidaten väljs till statsminister ifall hen i en öppen omröstning i riksdagen får stöd av mer än hälften av de avgivna rösterna.

Inte ett anmälningsärende enligt oppositionen

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo däremot tycker att bytet av statsminister inte bara är ett anmälningsärende och att det inte kan beslutas inom SDP:s kabinett.

Han efterlyser en grundlagsenlig diskussion mellan riksdagspartierna där alla partier kan delta i regeringsbildningen.

Om denna person inte lyckas går turen till riksdagens näst största parti, i det här fallet Sannfinländarna.