Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Carro och Rebecka gör podden Föräldrasnack: “När man pratar om något som berör barnen så är allt mammornas ansvar - papporna får bara sitta bredvid”

Från 2019
Uppdaterad 10.12.2019 13:01.
Två kvinnor står och håller om varandra och ler. De är båda gravida.
Bildtext Rebecka Hägert-Backull och Carola "Carro" Nordberg är nu aktuella med podden Föräldrasnack.

Det dåliga mammasamvetet, kroppshets och att föda med doula. Det är bara några av de ämnen som kommer upp i podden Föräldrasnack som görs av Carola “Carro” Nordberg och Rebecka Hägert-Backull.

– Det är en podd där vi pratar om graviditet, förlossning och föräldraskap. Vi vill att våra lyssnare ska vara med på ett hörn och känna att de har någon att umgås med, säger Carro.

– Och kanske också väcka några nya tankar och funderingar hos den som lyssnar. Att våga prata om saker som är lite svåra som man drar sig för att prata om, säger Rebecka.

Carola "Carro" Nordberg

Familj: Min man Robert och våra döttrar Lo (5 år) och Gry (3 år). Lillebror kommer i februari.
Ålder: 28
Bor: I Jakobstad.
Bästa föräldratipset: Att inte vara för hård mot dig själv. Att inte bli kränkt om någon gör på ett annorlunda sätt än dig. Att lyssna på barnen och bekräfta dem.
Så här beskriver Rebecka Carro: Trygg, lugn och självsäker. Driven och modig. En förebild för mig.

Rebecka Hägert-Backull

Familj: Min man Jim och våra två döttrar Alma (4 år) och Tea (2 år). En till bebis på väg i maj.
Ålder: 26
Bor: I Maxmo.
Bästa föräldratipset: Att försöka vara närvarande och se barnen. Stanna upp i vardagen: Lägg bort telefonen, stäng av allt och bara var i stunden. Att inte vara för hård mot dig själv. Jag själv är inte där ännu, men det är en av de viktigaste sakerna jag jobbar med.
Så här beskriver Carro Rebecka: En känslig själ. Jätteomtänksam och snäll. Tänker mycket på andra. Väldigt driven. Får saker att hända.

Carro och Rebecka kommer bland annat prata om det dåliga mammasamvetet och hur man kan förebygga kroppshets hos sina barn.

I ett avsnitt gästas de också av en doula - en person som kan vara med som ett stöd under förlossningen.

Hetsen som bara drabbar mammor

– Vi skulle också vilja ha med en pappa i något avsnitt så att vi kan öppna upp diskussionen kring att vara jämställda inom familjen, säger Rebecka.

– Vi vill veta hur pappor tänker kring mammahetsen, för de har ju inte så mycket hets kring sig, säger Carro.

Vad menar du med mammahets?

– Ofta när man pratar om något som rör barnen så är allt mammornas ansvar och det är mammorna som måste tänka på det här och göra så här. Papporna får bara sitta bredvid och ingen bryr sig om vad de tycker, säger Carro.

– Om min man Jim är hemma med barnen får han ofta höra att han är en så fin och bra pappa. Men han och jag gör ju precis samma sak, så det är nog inte så roligt för honom heller att höra sånt eftersom han är lika viktig som jag. Han är inte bara en barnvakt. Vi vill veta hur det känns att vara på den sidan, säger Rebecka.

Negativa tankar kring gravidkroppen

Både Carro och Rebecka är gravida med sitt tredje barn och i första avsnittet pratar de om skillnader mellan att vara gravid första, andra och tredje gången.

De tar främst fasta på hur de blivit bemötta då de berättat om sina graviditeter och hur de ser på sina kroppar.

– Det logiska kanske skulle vara att man är chockad över hur kroppen förändras under den första graviditeten, men vi har det faktiskt svårare den här tredje gången. För mig personligen är det här en väldigt främmande känsla för jag har alltid varit säker i mig själv och aldrig fokuserat så mycket på min kropp, säger Carro.

Rebecka som tidigare lidit av en ätstörning har också upplevt negativa tankar kring kroppens förändring den här gången.

– Jag vet inte exakt vad det beror på och det gör mig orolig. Efter att jag blev frisk från min ätstörning vill jag inte ha negativa tankar om mig själv. Jag vill inte sätta fokus på vikt och mat på ett negativt sätt, men eftersom sådana tankar nu dykt upp gör det mig arg och frustrerad. Jag har också blivit lite rädd för att fastna i det här även efteråt, säger Rebecka.

Två kvinnor sitter i en soffa och ler. De är båda gravida.
Bildtext Rebecka och Carro känner inte riktigt igen sig själva under den tredje graviditeten.

Hur har era tredje graviditeter tagits emot?

– Med ganska låg entusiasm. Den första graviditeten firas alltid stort och den andra är ganska självklar eftersom många anser att barnet måste få ett syskon. Tredje gången tycker folk att det börjar bli lite mycket, säger Carro.

– Det är lite sådär att “jaha, man få väl gratulera?”, säger Rebecka.

Första graviditeten kom som en chock - för vännerna

Carro och Rebecka blev båda mammor när de var 22 år gamla. Deras vänner blev chockade.

– Jag var inte den som folk förväntade sig att skulle bli mamma just då. Jag var inte den typiska mamman, men jag själv har velat bli det sedan jag var fem och tog hand om min lillasyster och mina kusiner, säger Carro.

Carola har alltid vetat att hon vill bli förälder.

– När jag bodde ensam i Vasa och inte hade någon pojkvän fick jag lite panik eftersom jag ville komma igång med familjelivet men i stället hängde på baren. Då var jag väl 20 år, säger Carro.

– Jag har alltid sagt att jag vill bli mamma när jag är 18 och det har gjort min mamma lite nervös. Så de som känt mig länge har alltid vetat att jag drömt om att bli mamma. De som jag lärde känna senare blev förvånade när jag som 21-åring sedan blev gravid, säger Rebecka.

Vad är det bästa med att ha barn?

– Jag känner mig mycket tryggare i mig själv. Jag vet min plats på jorden. Den här tiden i livet är något jag verkligen värdesätter. Varje dag är en utmaning och man får utvecklas i sin roll som mamma. Att känna en villkorslös kärlek mot någon är nog det bästa, säger Carro.

– För mig har det gjort att jag förstått vad som är viktigt, och då gör det inte så mycket om jag inte alltid lyckas i allt annat jag gör. När jag blev gravid första gången fick jag höra att jag kastar bort mitt liv och att det finns en massa jag inte hunnit uppleva, men så har jag aldrig känt. Jag njuter av stunden nu och hinner nog göra annat också. Barnen hindrar mig inte, säger Rebecka.

Svårt att komma ihåg att ta det lugnt

När Carro och Rebecka inte poddar eller tar hand om barnen sköter de sina företag och försöker komma ihåg att också ta det lite lugnt.

– När jag är ensam tycker jag om att blogga och ha kontakt med läsare och följare via mejl och kommentarer. Men just nu har jag inte så mycket egentid, säger Carro.

All Rebeckas fritid har hittills gått åt till jobb eftersom hon har två företag (inom foto och video), men nu har hon börjat ha lite ledigt på kvällarna.

– Fastän jag tycker jobbet är roligt förstår jag att man måste ha lite ledigt. Så nu övar jag mig att titta på serier. Oftast måste Jim se till att jag inte tar fram datorn, och han måste upprepa att det är okej att sitta i soffan och titta på serier, säger Rebecka.

Inga experter på barn - bara intresserade

Både Carro och Rebecka är noga med att betona att de inte är några experter på allt som rör barn och de vill inte döma någon eller komma med pekpinnar. Alla får göra på sitt sätt.

– Vi vill att podden ska bli något man längtar efter att lyssna på när man går ut och gå med vagnen eller ligger och ammar. Absolut inte en dömande podd, utan något man får en bra känsla av, säger Carola.

Carro och Rebecka startade upp podden (då på en annan plattform) för några år sedan och då kände de inte varandra alls, så vänskapen har växt fram under arbetet med podden.

Och under tiden har lyssnarna också fått lära känna dem.

– Många har öppnat upp sig åt oss och skickat mejl och vågat visa sig sårbara, och det har nog gett oss väldigt mycket. Det är fint att de litar på oss så pass mycket och kan prata med oss som kompisar, säger Carola.

De hoppas lyssnarna vågar fortsätta ta kontakt, antingen genom att mejla dem (till foraldrasnack@yle.fi) eller genom deras Instagramkonto Föräldrasnack.

Här kan du lyssna på Föräldrasnack:

Att vara gravid och inte känna igen sin egen kropp

30:56

Diskussion om artikeln