Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Tillväxten har mattats av - regionens små- och medelstora företag spår sämre tider

Från 2019
Uppdaterad 04.12.2019 09:36.
En snurra på en verkstad.
Bildtext Hjulen snurrar inte längre lika fort hos regionens små- och medelstora företag visar nya siffror
Bild: Jesper Alm / Yle

Jämfört med ifjol har framtidsutsikterna för små- och medelstora företag försämrats. Det visar nya siffror som näringslivets EK publicerade på tisdagen.

Det finns ingen enskild orsak till utvecklingen utan det handlar om flera små saker som tillsammans påverkar företagarnas framtidstro.

- Färre företag än ifjol tror att sysselsättningsläget kommer att förbättras och fler tror att den rentav kommer att försämras, säger Jouni Hakala som arbetar med företags- och näringspolitik vid näringslivets EK.

Näringslivsexperten Jouni Hakala tittar på fabrik.
Bildtext Jouni Hakala vid näringslivets EK bekymras av de senaste siffrorna om företagens framtidstro.
Bild: Jesper Alm / Yle

Enligt företagsbarometern som är gjord av EK syns nu exempelvis handelskriget mellan EU och USA samt också det oklara politiska läget i Finland.

- Det är klart att företagen påverkas av det som sker omkring dem och den regeringskris som nu har lett till att Antti Rinne, SDP, avgår hjälper inte situationen, säger Hakala. Vi inom näringslivet vill se en handlingskraftig regering som kan ge klara besked om framtiden.

Osäkerheten leder till färre investeringar

Av de tillfrågade företagen trodde 22 procent att investeringarna blir färre. Ifjol var den siffran 11 procent.

- Läget tyder på att företagen är försiktigare då man lägger upp strategierna och man vill helt enkelt inte göra lika stora investeringar som tidigare, säger Hakala.

Läget långt ifrån akut

Under flera års tid har ekonomin vuxit i sydvästra Finland och storbolagen som varven i Åbo och Raumo samt bilfabriken i Nystad har ångat på som aldrig förr.

Handarbete genomförs på en verkstad i Reso.
Bildtext Mycket av de arbetsmoment som genomförs på Resoföretaget Trafomic är handarbete.
Bild: Jesper Alm / Yle

Det här har bidragit till en positiv puls och ökad sysselsättning i sydvästra Finland.

- Att tillväxten nu mattas av är ingen katastrof men eftersom tillväxten inte längre är lika kraftig som tidigare år är situationen utmanande, säger Hakala. Här har skett många positiva saker under de senaste åren och marknaden kan därför till viss del vara mättad för tillfället.

Vid Resoföretaget Trafomic har man också lagt märke till att orderingången har mattats av sedan årets början.

- Ifjol var ett rekordår för oss och alla siffror pekade uppåt, säger inköparen Jens Holmström. Det ser fortfarande helt okej ut men jämfört med ifjol är läget sämre.

Nedskärningar på bred front kan bli aktuella

Företagets styrelseordförande Eero Mäkinen är inte orolig och säger att läget är långtifrån akut men om tillväxten mattas av ytterligare så måste företaget skrida till åtgärder.

- Vi tillverkar skräddarsydda elektroniklösningar för flera olika företag och de senaste tio veckorna har beställningarnas antal sjunkit vilket tyder på ett försämrat marknadsläge, säger Mäkinen. Men samtidigt kan läget snabbt förändras och om fem veckor har vi kanske orderboken fylld igen för flera månader.

Inköparen Jens Holmström ser sig omkring i Trafomics verkstad i Reso.
Bildtext Inköparen Jens Holmström vid Trafomic är nöjd med läget just nu men förändringar kan ske snabbt.
Bild: Jesper Alm / Yle

Mäkinen berättar att bolaget sedan 1992 använt sig av en så kallad arbetstidsbank som gör att de har en annan flexibilitet än många andra företag.

- Det har varit en bra lösning för oss och ger oss lite svängrum trots försämrade tider, säger Mäkinen. Men fortsätter den negativa utvecklingen måste vi nog ta till åtgärder som kanske påverkar personalen.

Om läget forsätter att försämras kan det leda till nedskärningar på bred front men det är fortfarande oklart.

- Eftersom det har kommit svaga signaler på att ekonomin har vänt i Europa och att tillväxten igen har tagit fart så är det svårt att säga hur läget påverkas i Finland, säger Hakala.

Arbete med tekniska komponenter i en verkstad.
Bildtext Komponenterna kommer från olika delar i världen men allt skruvas ihop på verkstadsgolvet i Reso.
Bild: Jesper Alm / Yle

Allt sker med en viss fördröjning och då exempelvis den tyska marknaden börjar stiga kan den fortsättningsvis sjunka i Finland.

- Därför är det väldigt svårt att säga hur läget ser ut om ett halvår men om det fortsätter som nu måste företagen nog skrida till åtgärder, tror Hakala.

Diskussion om artikeln