Kommentar: Antti Rinne var nära att dö, men kämpade sig till statsminister - nu tar han ett steg tillbaka, men ger inte upp
Rinne höll fast vid sin princip att det är gruppen som bestämmer, då han i dag tisdag lämnade in sin avskedsansökan som statsminister. Han vill att de fem regeringspartierna fortsätter jobba för att bocka av to-do-listan i regeringsprogrammet.
Vad månne Antti Rinne funderade på då han åkte i sin svarta ministerbil till Talludden för att lämna sin avskedsansökan till presidenten?
Hann han fundera på stundens allvar - att det här är sista gången han åker i bilen som Finlands statsminister? Eller tänkte han på hur han skulle formulera sig för presidenten och för journalisterna efteråt? Eller att han missar lunchen, igen?
Antti Rinne formades till socialdemokrat i hemmet i Lovisa, där han växte upp. Det var i Lovisa han lärde sig svenska och på fotbollsplanen han lärde sig betydelsen av laganda.
Allt det här berättar han om i biografin som kom ut tidigare i höst.
Där beskrivs också Rinnes favorituttryck “gruppen bestämmer”. För Rinne innebär det att man måste se till helheten, det som gruppen vill, och att man inte alltid kan få sin egen vilja igenom.
Det var den principen Rinne höll fast vid i dag då han beslöt att lämna in sin avskedsansökan. Han insåg att om det är han som är problemet, så är det han som måste stiga åt sidan för att regeringsunderlaget med de fem partierna ska kunna bestå.
Rinne var nära att kasta in handduken
För mindre än ett år sedan svävade Antti Rinne mellan liv och död. Han drabbades av en sjukdom under en semesterresa till Spanien i januari och låg sedan nedsövd flera veckor.
Inom Socialdemokraterna började man fundera på om partiet måste börja se sig om efter en annan statsministerkandidat. Rinne har berättat att han under sjukdomstiden var nära att kasta in handduken, men sedan bestämde han sig för att kämpa och bli frisk.
I vårens riksdagsval lyckades Socialdemokraterna sedan med nöd och näppe bli större än Sannfinländarna och Antti Rinne fick ihop en bred regering med Vänsterförbundet, Centern, De gröna och Svenska Folkpartiet.
Rinnes regeringsprogram är ambitiöst på flera sätt och är en tydlig kursändring från Juha Sipiläs borgerliga politik. Rinne har höjt de lägsta pensionerna och slopat den föraktade aktiveringsmodellen för arbetslösa.
Men under hösten har många också börjat fråga efter mera handling och mindre vackra fraser. Var finns de konkreta klimatåtgärderna?
Rinne ger inte upp ordförandeposten i partiet
Antti Rinne är ändå övertygad om att han lyckades förhandla fram ett bra regeringsprogram som kan förändra Finland. Han vill att de fem regeringspartierna ska fortsätta jobba för att bocka av to-do-listan.
Därför var han också beredd att ge statsministerposten till någon annan. Gruppen bestämmer.
Men Rinne är fortfarande Socialdemokraternas partiordförande. På sommarens partikongress tänker han ställa upp för omval.
Om den nya statsministern också är socialdemokrat, som Rinne naturligtvis hoppas, så kan det här arrangemanget bli problematiskt.
Rinne sa i dag att han inte tänker blanda sig i den nya statsministerns jobb, men risken är ändå att det utåt kan se ut som om Rinne fortfarande styr landet.
Kanske kände Antti Rinne också lättnad, där han satt i bilen på väg mot presidenten? Flera yngre förmågor har meddelat att de är intresserade av statsministerposten. Livet och politiken virvlar vidare. Och Antti Rinne ger inte upp.