Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

De två stora oppositionspartierna Sannfinländarna och Samlingspartiet är inne på olika linje om hur en ny regering ska bildas

Från 2019
Jussi Halla-aho och Petteri Orpo.
Bildtext Jussi Halla-aho och Petteri Orpo är inte överens i fråga om regeringsförhandlingarna.

De två stora oppositionspartierna Sannfinländarna och Samlingspartiet är inne på olika linje då det kommer till regeringssonderingarna.

Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho ser det som ytterst osannolikt att oppositionspartierna får delta i regeringsförhandlingarna.

– De sittande regeringspartierna har nog en vilja att fortsätta med nuvarande regeringsunderlag, konstaterar Halla-Aho.

Han tillägger att den nuvarande koalitionen är den bästa möjliga sammansättningen för de fem partierna i regeringen att driva sina politiska intressen.

Han säger att bollen nu är hos Socialdemokraterna. Det är SDP som ska utse en regeringssonderare.

På frågan om en annan koalition är möjlig säger han att i princip vilken koalition som helst är möjlig om den har majoritet i riksdagen. I praktiken är situationen enligt honom en annan.

– Det handlar också om att enas om ett politiskt program och att ha förtroende för varandra, säger Halla-aho.

Men om regeringsförhandlingarna mellan de nuvarande regeringspartierna strandar har vi en helt ny situation, säger Halla-aho.

Petteri Orpo kräver att alla ska få vara med

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo kräver till skillnad från Sannfinländarnas ordförande att regeringsförhandlingarna förs med alla partier.

Enligt Orpo blev statsminister Antti Rinne tvungen att avgå på grund av sina misstag. Det här har enligt Orpo inte skett sedan Anneli Jäätteenmäki tvingades avgå år 2003.

– Situationen är exceptionell. Därför måste saken vara i riksdagens händer. Nu måste vi följa grundlagen och kalla alla riksdagspartier till riktiga förhandlingar, säger Orpo

Petteri Orpo vill ha en öppen diskussion både om regeringsunderlaget och om regeringsprogrammet.

På frågan om Samlingspartiet skulle kunna tänka sig att sitta i regeringen svarar Orpo att Samlingspartiet i våras var på en helt annan linje än Socialdemokraterna om sysselsättnings- och finanspolitiken.

– Intresset för att sitta i regeringen är inte så stort att partiets linje skulle ändra, säger Orpo i dag.

Enligt Orpo finns andra regeringsunderlag och Orpo vädjar till Centern att fundera på andra alternativ.

– Centern avgör igen hurudan politik vi för i Finland, precis som i juni. Centern sitter med trumf på hand, säger Orpo.

Enligt Samlingspartiets Petteri Orpo vill åtminstone fotfolket i Centern att partiet ska föra en mera konservativ politik.

Diskussion om artikeln