Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Österbottningarna i riksdagen tror att regeringsbasen håller

Från 2019
Antti Rinne ja Anna-Maja Henriksson 24.10.2019 eduskunnassa
Bildtext Anna-Maja Henriksson (SFP) tycker att Antti Rinne (SDP) fattade rätt beslut när han avgick.
Bild: Pekka Tynell / YLE

De österbottniska riksdagsledamöterna tror på att regeringspartierna fortsätter tillsammans. Alla är inte säkra på det räcker med att byta ut statsministern.

Centerpartisten Antti Kurvinen från Kauhava hoppas att de fem regeringspartierna kan fortsätta med det nuvarande regeringsprogrammet.

- SDPs uppgift är nu att hitta en person som kan börja bilda en ny regering och bli statsminister. Vi hoppas att det här kan ske ganska snabbt så att vi snabbt kommer tillbaka till det normala politiska läget, säger Kurvinen.

Enligt Kurvinen har Centern inga ytterligare krav på vem SDP utser till statsminister.

- SDP har sina egna processer och system för hur de väljer statsminister och det respekterar vi förstås, säger Kurvinen.

Första dagen på nya jobbet är ju alltid lite spännande

För socialdemokratiska riksdagsledamoten Matias Mäkynen från Vasa blev tisdagen inte riktigt som han hade föreställt sig att den skulle bli.

- Det var en ganska stor överraskning att det blev en sådan här kris och stora förändringar, säger Matias Mäkynen.

Matias Mäkynen (SDP).
Bildtext För Matias Mäkynen (SDP) blev första dagen riksdagen inte som han hade föreställt sig.
Bild: Yle/Jonas Mastosalo

Svenska folkpartisten Anna-Maja Henriksson från Jakobstad säger att det viktiga nu är att alla fem regeringspartier är eniga om att de vill fortsätta regeringssamarbetet och med samma program.

- Det är alldeles självklart att SFP vill fortsätta med den här regeringsbasen och vi vill inte ha något nyval utan vi kan fortsätta så fort som möjligt, säger Henriksson.

På tisdag eftermiddag beskriver Matias Mäkynen läget inom SDP som ganska lugnt.

Han berättar att partistyrelsen och riksdagsgruppen har fattat förberedande beslut om hur man går vidare med bildandet av den nya regeringen.

- Nu väntar vi på de officiella procedurerna. På torsdag utnämns den som kommer att leda processen från Socialdemokraterna, säger Matias Mäkynen.

Henriksson säger att det är många saker som inte har skötts när det gäller kommunikationen, speciellt när det gäller frågan om posten.

- Visst finns det orsak till bättring. Det vad man hade fått veta av ägarstyrningsministern, vad hon hade vetat i vilket skede och vad statsministern hade vetat, det blev en sådan härva att det har varit svårt för många att hänga med, säger Henriksson.

Kristdemokraternas riksdagsledamot Peter Östman i halvbild utomhus.
Bildtext Peter Östman (KD)
Bild: Kalle Niskala / Yle

Kristdemokraten Peter Östman från Larsmo säger att de gångna dagarna har varit turbulenta.

- Processen kom ordentligt igång när interpellationen lästes upp och parallellt med det började det droppa in nya bevis för att inte bara ansvariga ministern utan också statsministern hade undanhållit information, endera medvetet eller omedvetet och kanske också ändrat lite på informationsgången. Situationen blev ohållbar, säger Östman.

Östman säger att det är ganska ovanligt att det hålls förtroendeomröstningar om enskilda ministrar.

- Det är nog första gången under min tid i riksdagen som man via en förtroendeomröstning får en minister att avgå.

Olika syn på hur stor ministerrotationen blir

Matias Mäkynen säger att han inte tror att Socialdemokraterna kommer att byta ut några andra ministrar än statsministern och kommun- och ägarstyrningsministern.

- Inte som jag har hört i alla fall. Alla har varit nöjda med alla ministrar. Det är möjligt att ägarstyrningen tas från kommunministerns portfölj, men det är ännu för tidigt att spekulera, säger Matias Mäkynen.

Östman ser det inte som helt osannolikt att det blir fler ministerbyten.

- Speciellt inom Socialdemokraterna kan det nog bli ministerbyten, det är min tippning, säger Östman.

Katri Kulmuni och Antti Kurvinen från Centerns ledning anländer till Statsrådborgen 3.12.2019.
Bildtext Antti Kurvinen (C) tillsammans med Centerns partiordförande Katri Kulmuni.
Bild: Lehtikuva

Kurvinen säger att det är upp till de enskilda regeringspartierna att avgöra hör de vill fördela sina ministerportföljer.

- Centern hade inte förtroende för statsministern och han har nu avgått och nu hoppas vi att man snabbt hittar en ny statsminister så att vi kan återgår till normal dagordning, säger Kurvinen.

Henriksson säger att det var rätt av Antti Rinne att avgå för att regeringsbasen skulle kunna fortsätta. Hon tror att förtroendet mellan Centern och Socialdemokraterna har blivit rubbat.

- Det som man är ense om är att vi har ett bra regeringsprogram och det ju det som håller ihop det här nu, säger Henriksson.

Östman tror att det räcker med att statsministern avgick eftersom de tidigare regeringspartierna har meddelat att de vill fortsätta med nuvarande program.

Enligt grundlagen hör till processen att alla riksdagspartier blir kallade till en en första sondering inför en regeringsbildning.

- Jag tror nog att det lutar mot att de nuvarande regeringspartierna hittar tillbaka till förtroendet och Socialdemokraterna föreslår en ny statsminister som ska godkännas av riksdagen, säger Östman.

Jukka Mäkynen ja Sanna Antikainen eduskunnassa 23.10.2019
Bildtext Jukka Mäkynen (Sannf) i riksdagen.
Bild: Pekka Tynell / YLE

- Den stora frågan är, enligt mig, om frågorna till Samlingspartiet och speciellt Sannfinländarna är likadana som i våras och i början av sommaren att man vet att svaren visar att vår värdegrund inte stämmer överens, säger Sannfinländaren Jukka Mäkynen från Vasa.

Jukka Mäkynen berättar att man inom Sannfinländarna nu följer med läget.

- Min personliga åsikt är det att om regeringen fortsätter med samma partier som hittills så blir det ingen förändring och då tror jag regeringen kommer att falla en annan gång, säger Jukka Mäkynen.

Jukka Mäkynen bedömer chanserna för nyval nu som 50/50.

- Det beror på vem som förhandlar och vilken inställning hen har, säger Jukka Mäkynen.

Enligt Henriksson är det som Finland just nu minst behöver instabilitet och en större regeringskris och eventuellt nyval.

- Det skulle inte vara bra för vårt land i det här skedet, säger Henriksson.

Henriksson säger att självständighetsdagen innebär en viss fördröjning innan ordningen är återställd.

- Eftersom ingen nu vill öppna upp regeringsprogrammet i sin helhet så ska det inte behöva bli en så väldigt lång process. Vi ska nog ha en regering före riksdagen tar julledigt och jag hoppas också att vi har en regering som tillträder så att riksdagen kan godkänna nästa års budget, för det borde vi klara av att få till stånd under det här året, säger Henriksson.