Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Iltalehti: Sipilä och andra centeraktiva bakom aktionen mot Rinne

Från 2019
Centerns Juha Sipilä i riksdagen.
Bildtext Centerns Juha Sipilä i riksdagen.
Bild: Lehtikuva

Det gick snabbt och maskinerades fram effektivt. Ungefär så sammanfattar Iltalehti de turer i Centerns kulisser, som ledde till Antti Rinnes avgång som statsminister.

Iltalehti har fått tillgång till en rad meddelanden, som utväxlades mellan aktörer inom Centern från och med fredagen då ägarstyrningsministern Sirpa Paatero (SDP) avgick.

Om man får tro tidningen, insåg många centerdignitärer att det nu fanns ett läge att även bli av med statsministern. Bland annat ska ex-statsministern Juha Sipilä ha varit aktiv i helgens interna meningsutbyte i frågan.

Flera orsaker till misstro

Många inom Centern ska ha upplevt Rinne som alltför starkt påverkad av sin bakgrund som fackpamp, vilket bland annat irriterade företagarfalangen inom partiet.

Dessutom ska även Anneli Jäätteenmäkis öde 2003 ha spökat i bakgrunden.

Då var det SDP som krävde att Jäätteenmäki avgår som en följd av den så kallade Irakgaten. Socialdemokraterna fick sin vilja igenom, vilket av allt att döma storligen har irriterat en del centerpartister alla dessa år.

I en del av de meddelanden som Iltalehti fått tag på, nämns det här direkt.

Man hänvisar till den papperslapp, på vilken dåvarande ordföranden för SDP:s riksdagsgrupp, Jouni Backman, skrev partiets budskap till centerkollegan Timo Kalli – att Jäätteenmäki måste gå.

I helgen hette det bland annat att man bör leverera en lapp till SDP:s gruppordförande Antti Lindtman, med Jäätteenmäki i minnet.

Snabbt marscherat

Enligt Iltalehti jobbade man flitigt och raskt i Centerns kulisser under veckoslutet.

I hemliga interna meddelandekedjor ska nästan ingen av de partiaktiva ha ställt sig bakom Rinne.

På söndagskvällen deltog sedan partiordförande Katri Kulmuni i det krismöte som ordnades mellan regeringspartiernas ordföranden.

Redan där ska Centern ha gjort det klart att man saknar förtroende för Rinne. Efter ytterligare förvecklingar under måndagen, var slutresultatet ett faktum på tisdagen.

Rinne avgick och Centern fick sin vilja igenom.

Diskussion om artikeln