Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HS-gallup: Sanna Marin är populärast bland folket som nästa socialdemokratiska statsminister – Uutissuomalainen: Antti Lindtman är populär på SDP-fältet

Från 2019
Uppdaterad 04.12.2019 12:42.
Pääministeri Antti Rinteen ero / Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö / Mäntyniemi 03.12.2019
Bildtext Socialdemokraternas partiordförande Antti Rinne överlämnade på tisdag sin avskedsansökan som statsminister till president Sauli Niinistö.
Bild: Jouni immonen / Yle

Efter tisdagens dramatiska händelser och regeringsavgång står Socialdemokratiska partiet inför ett val: Vem ska bli Finlands följande statsminister?

Det är SDP:s vice ordförande Sanna Marin och ordföranden för socialdemokratiska riksdagsgruppen Antti Lindtman som kandiderar för posten.

Varken Marin eller Lindtman vill kommentera vem av dem som skulle vara bättre statsminister. Det får SDP:s partifullmäktige avgöra.

- Det behövs förtroende, stabilitet och samarbetsförmåga, och det är upp till fotfolket inom SDP att avgöra under vems ledning dessa bättre uppnås, sade Antti Lindtman i Yles morgon på onsdag.

Enligt Helsingin Sanomats partimätning anser 30 procent av finländarna att Sanna Marin skulle lämpa sig bäst för uppdraget som statsminister bland socialdemokraterna.

Helsingin Sanomat beställde en snabbmätning av Kantar TNS i går och felmarginalen är 2,6 procentenheter. Bland svarsalternativen fanns också namn som senare har valt att stöda antingen Lindtman eller Marin.

I HS partimätning fick Lindtman ett stöd på 12 procent, vilket är lika starkt som Eero Heinäluoma och Jutta Urpilainen.

Socialdemokrater föredrar Lindtman

Ute på SDP-fältet är det Antti Lindtman som är favorit för posten som ny statsminister.

Det visar en rundringning som tidningsgruppen Uutissuomalainen har gjort bland de socialdemokratiska kretsordförandena.

Uutissuomalainen nådde 12 av de 13 ordförandena. Av dem stöder hälften, 6 stycken Lindtman. En av ordförandena vill se Sanna Marin som nästa statsminister.

Dessutom ansåg några av de tillfrågade SDP-påverkarna att Lindtman och Marin är jämnstarka - och några ville inte uppge sin åsikt.

Antti Lindtman kansanedustaja eduskunta
Bildtext Antti Lindtman verkar har vind i seglet för att bli statsminister.
Bild: Jouni Immonen / Yle

Den centrala frågan är nu hur förtroendet mellan Centern och SDP kan återfås

De senaste dagarnas händelser har lämnat spår mellan Centern och SDP. Både Lindtman och Marin säger att det krävs mycket arbete för återfå förtroendet mellan partierna, men Marin säger att socialdemokraterna är beredda att försöka reparera skadan.

- Vi ser Finlands sak som viktigare än enskilda personer och därför måste vi sträva efter att bygga upp förtroendet, sade Marin i Yle-programmet A-Studio på tisdag.

Sanna Marin
Bildtext Sanna Marin säger att det tar tid att återbygga förtroendet.
Bild: Markku Pitkänen / Yle

Enligt Lindtman är det viktigt att tala igenom det som hänt och sedan gå vidare.

- Då sådana här händelser finns i bakgrunden sätter man sig ned och går igenom det som hänt. Sedan går man vidare, säger Lindtman.

- Det viktigaste är att landet får en funktionsduglig majoritetsregering som kan verkställa den förändring som behövs i Finland. Vi måste koncentrera oss på resultaten.

Vice ordförande Sanna Marin säger att ministrarna i regeringen behöver tillbringa mer tid tillsammans för att återfå förtroendet.

- Det behövs mera gemensamt umgänge och gemensamma diskussioner, säger Marin.

Jag hoppas att alla regeringspartier tillsammans har som mål att verkställa det godkända och bra regeringsprogrammet

― Antti Lindtman

Både Marin och Lindtman försäkrar att den nya regeringen ska bestå av samma fem partier som den förra. Enligt Marin ska också regeringsprogrammet hållas oförändrat.

Lindtman hoppas att alla regeringspartier tillsammans kan jobba för att uppnå de mål de satt upp i regeringsprogrammet.

- Jag hoppas att alla regeringspartier tillsammans har som mål att verkställa det godkända och bra regeringsprogrammet. Det kräver samarbete, förtroende och ansvar av hela regeringen, säger Lindtman.

Källor: Uutissuomalainen, Yle, HS

Artikeln uppdaterades med uppgifter från HS-gallupen klockan 12.13

Diskussion om artikeln