Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA:s representanthus anklagar Kina för godtyckliga gripanden, tortyr och förföljelser av uigurer - kräver sanktioner mot kinesiska beslutsfattare

Från 2019
En maskförsedd demonstrant visar sitt stöd för uigurerna under en protestaktion utanför Kinas konsulat i Istanbul
Bildtext Kina anklagas för att försöka utradera uigurernas kulturella identitet
Bild: AFP / Lehtikuva

Den amerikanska kongressens representanthus har godkänt ett lagförslag som fördömer Kinas behandling av uigurminoriteten. Representanthuset anklagar Kina för godtyckliga gripanden, tortyr och förföljelser.

Representanthuset konstaterar att Kina fängslat över en miljon uigurer i läger. Lagförslaget uppmanar Kina att omedelbart stängda lägren och frige alla som internerats.

Lagförslaget som godkändes med rösterna 407 mot 1 kräver riktade sanktioner mot en rad högt uppsatta kinesiska tjänstemän.

Brett stöd

Lagförslaget måste fortfarande godkännas av senaten och president Donald Trump innan det träder i kraft.

Senaten har redan tidigare godkänt ett försiktigare uttalande och det verkar finnas stöd för kraftigare ställningstaganden.

– Kinas regering och kommunistparti arbetar systematiskt för att utradera uigurernas och andra muslimers etniska och kulturella identiteter i landskapet Xinjiang, sade republikanen Marco Rubio.

– I dag har kongressen tagit ytterligare ett viktigt steg för att ställa kinesiska makthavare till svars för de här grova och pågående människorättsförbrytelserna, tillade han.

Kina fördömer

Kinas reaktion var som väntat ilsken. Det kinesiska utrikesministeriets talesman Hua Chunying anklagade USA för att försöka skapa konflikt mellan olika etniska grupper och hota välfärden och stabiliteten i Xinjiang.

Han uppmanade USA att omedelbart ”rätta sina misstag” och varnade för att Kina kommer besluta om motåtgärder.

– Vi uppmanar USA att rätta sitt misstag omedelbart, stoppa förslaget från att bli lag och sluta utnyttja Xinjiang för att blanda sig i Kinas interna angelägenheter, sade Hua.

Relationerna mellan USA och Kina är spända sedan tidigare. Förra månaden undertecknade president Trump en lag som stöder demokratirörelsen i Hongkong.

Kina svarade med att besluta att amerikanska flottans fartyg och flygplan inte längre får besöka Hongkong och med att införa sanktioner mot amerikanska människorättsorganisationer.

Storskaliga förföljelser

Människorättsorganisationer rapporterar att Kina internerat hundratusentals uigurer i läger i Xinjiang.

Enligt Kina är det fråga om utbildningscenter för att motverka religiös extremism.

Men enligt läckta dokument och vittnesskildringar utsätts de internerade uigurerna för hjärntvätt med målet att bryta ned deras kulturella och religiösa identitet.

Kinesiska myndigheter skiljer också systematiskt barn från deras föräldrar.

Kina kallar anklagelserna lögner.

Diskussion om artikeln