Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Det har varit en omtumlande vecka" - Raseborgarna i riksdagen hoppas nu på arbetsro efter regeringskrisen

Från 2019
Två män i slips och kostym ler mot kameran.
Bildtext Thomas Blomqvist (SFP) och Johan Kvarnström hoppas att regeringen nu kan gå vidare.
Bild: Nicole Hjelt / Yle

Dagen efter regeringskrisen som ledde till att statsminister Antti Rinne fick avgå hoppas både Johan Kvarnström (SDP) och Thomas Blomqvist (SFP) att regeringen kan fortsätta i nuvarande form.

- Jag har sovit som en stock i natt, svarar riksdagsledamoten Johan Kvarnström i telefon när vi ringer upp på onsdagsmorgonen.

Det har varit ett par omtumlande veckor.

- Det har hänt så mycket på kort tid, säger han och räknar upp flera dramatiska händelser som avlöst varandra.

I förra veckan hölls en tyst minut i riksdagen för riksdagsledamoten Antti Rantakangas (C) som avled i en olycka. Därefter dog partikamraten och vännen Maarit Feldt-Ranta. Nu senast avgick minister Sirpa Paatero (SDP) och slutligen även statsministern Antti Rinne (SDP).

Stabiliteteten vacklar

Johan Kvarnström har svårt att hitta förståelse för Centerns krav på statsministerna avgång. Han säger att den politiska kulturens stabilitet har vacklat på ett ovärdigt sätt under dom senaste dagarna.

- Jag tycker inte att det har inte funnits någonting av den magnituden som skulle motivera en regeringskris, säger Kvarnström.

Han hänvisar till att Centern inte har kunnat peka på något särskilt konkret uttalande eller någon stor skandal som skulle motivera krisen.

- Det väcker frågor om hur stark stabilitet vi egentligen har i vår politiska kultur.

Johan Kvarnstöm säger att det hela känns paradoxalt när det finns populistiska ledare ute i världen som växer sig starkare av skandaler och lögner.

- Då känns det ju konstigt att vi i Finland tvingar en statsminister att avgå på väldigt vaga grunder.

SFP var beredda på att ge Rinne en andra chans

Minister för nordiskt samarbete och jämställdhet Thomas Blomqvist och SFP var beredda att ge Antti Rinne en andra chans.

Han säger sig ändå inte vara besviken på Centern som till skillnad från de andra regeringspartierna inte ville fortsätta med Rinne som statsminister.

- Nej, inte vet jag om man kan vara besviken. Om jag tappar förtroende för någon så är det min sak och ingen kan säga att jag har rätt eller fel utan det är en bedömning som var och en måste göra och centerpartiet kom till den här slutsatsen.

Går det nu att enas inom regeringen och jobba tillsammans efter det här?

- Det skulle vara oansvarigt att försöka få en ändring i regeringsprogrammet nu. Det skulle rubba på stabiliteten. Men om någon skulle ha skäl för att göra det så är det ju vi socialdemokrater, säger Kvarnström.

"Utgår från att vi kan fortsätta"

Både Kvarnström och Blomqvist är ändå överens om att det nu gäller att hålla ihop regeringen. Och hålla fast vid regeringsprogrammet och få nästa års statsbudget godkänd i riksdagen enligt planen.

- Är det någonting vi behöver nu så är det lugn och stabilitet, säger Kvarnström.

- Jag har inte hört något annat än att alla skulle vara nöjda med regeringsprogrammet. Jag utgår ifrån att vi kan gå vidare, säger Blomqvist.

I övrigt god stämning i regeringen

- Jag tycker att det har varit enkelt att samarbeta med alla andra ministrar i regeringen, säger Blomqvist.

Nu ska Socialdemokraterna välja en ny statsminister. Det är vice ordförande Sanna Marin och ordföranden för socialdemokratiska riksdagsgruppen Antti Lindtman som är aktuella för posten.

Kvarnström säger att båda är utmärkta kandidater. Blomqvist är inne på samma linje.

- Båda är duktiga politiker och jag har haft lätt för att samarbeta med båda så det blir nog inget problem, säger Blomqvist.