Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Partimätning: Sannfinländarna drar ifrån ytterligare - Centern är nere på drygt 10 procent

Från 2019
Uppdaterad 05.12.2019 11:54.
Horisontella staplar på riksdagspartiernas stöd.
Bildtext Sannfinländarna ökar försprånget till de andra partierna. Effekterna av regeringskrisen syns inte ännu i sin helhet i denna mätning, bedömer Tuomo Turja på Taloustutkimus.
Bild: Yle

Turbulensen i politiken och ministeravgångarna syns inte ännu i stödet för Socialdemokraterna. Däremot drar Sannfinländarna ifrån ytterligare och stärker sin ställning som populäraste parti. Det visar Yles partimätning.

Partimätningen är gjord av Taloustutkimus på uppdrag av Yle.

Sannfinländarnas avstånd till huvudkonkurrenterna ökar. Partiet landar på 24,3 procent jämfört med 23,0 procent för en månad sedan.

- Sannfinländarna får stöd från före detta SDP- och centerväljare. Men de två senaste månaderna har visat att en stor del av det nya stödet kommer från soffliggarna, det vill säga personer som inte kan säga vilket parti de stödde i det senaste valet, säger forskningsdirektör Tuomo Turja vid Taloustutkimus.

- Det handlar om personer som inte är så fästa vid politiken och de är inte lika säkra väljare som personer som aktivt följer politiken, säger han.

Ser du andra orsaker till att Sannfinländarna ökar så här mycket?

- Flera opinionsmätningar har varit till fördel för Sannfinländarna under den här perioden. Det har gjorts många anlyser om varför partiet klarar sig så bra. Det blir självgödande, så att det ytterligare ökar stödet för partiet, säger Turja.

Centern får sitt lägsta stöd någonsin

Centern är det parti som backar mest under den här perioden, från 12,9 till 10,6 procent. Det är det lägsta stödet under de knappa 14 år som Taloustutkimus har gjort partimätningar för Yle.

- Centern förlorar sina gamla väljare till Sannfinländarna och Samlingspartiet. Det nya är att det läcker fler väljare till Samlingspartiet än förra månaden. Och för det tredje har en del av centerväljarna förflyttat sig till åskådarläktaren, säger Turja.

En femtedel av dem som röstade på Centern i valet i våras kan inte säga vilket parti de skulle rösta på idag.

Effekterna av regeringskrisen syns inte ännu

Den senaste tidens turbulens syns inte lika mycket i stödet för Socialdemokraterna, trots regeringskris och två ministeravgångar. Socialdemokraterna får 13,2 procent jämfört med 13,9 procent för en månad sedan.

Tidpunkten för mätningen är intressant. Den är gjord mellan den 11 november och den 3 december, alltså delvis under regeringskrisens mest intensiva dagar.

En orsak till att de negativa effekterna inte är desto större för Socialdemokraterna kan vara att bara en sjättedel av intervjuerna har gjorts under måndagen och tisdagen den här veckan.

- Det märks inte ännu så mycket. Regeringens och statsministerns avgång syns, om de syns, i nästa partimätning som görs i slutet av december, säger Turja vid Taloustutkimus.

Under en stor del av den här mätningsperioden har konflikten kring posten varit aktuell. Hur har det påverkat resultatet?

- Man kan inte säga det på rak arm. Men jag lade märke till att då strejken pågick var stödet för SDP svagast. Då strejken slutade och man tolkade det som att det var till fördel för arbetarna, så ser man att det var till fördel för SDP, som fick bättre siffror mot slutet av perioden, säger Turja.

Framåt för Samlingspartiet - strejken kan ha påverkat dem

Samlingspartiet går framåt, från 17,3 procent i oktober till 18,6 procent i november.

Samlingspartiet kan ha vunnit på att de som var missnöjda med strejken kan ha blivit mer benägna att stöda partiet.

- Samlingspartiet har varit på den andra sidan i postkonflikten, eller åtminstone profilerat sig mera som ett näringsparti. Om strejken har lett till irritation kan det ha varit till fördel för Samlingspartiet, säger Turja.

De andra regeringspartierna har inte påverkats

För de andra regeringspartierna är förändringarna inte särskilt stora. Den senaste tidens turbulens verkar inte ha påverkat vare sig De gröna (13,9 jämfört med 14,2 procent senast) eller Vänsterförbundet
(8,4 procent jämfört med 7,9 procent i oktober).

Stödet för Svenska folkpartiet är 3,9 procent jämfört med 4,2 procent en månad tidigare. Kristdemokraterna får 3,9 procent jämfört med 3,2 procent i oktober.

Harry Harkimos parti Rörelse Nu får 1,2 procent av stödet jämfört med 1,6 procent senast.

2 944 personer har intervjuats. Felmarginalen är plus minus 1,8 procentenheter för de större partierna.

Artikeln uppdaterades kl. 11.50 med den svenska förkortningen RN på partiet Rörelse Nu

Diskussion om artikeln