Hoppa till huvudinnehåll

Datajournalistik

Lipponens regeringar hade stadigt högt stöd, Sipiläs blev snabbt impopulär - Se regeringspartiernas väljarstöd sedan år 1995

Från 2019
Uppdaterad 20.05.2021 11:28.
Bilder på Paavo Lipponen, Matti Vanhanen, Alexander Stubb och Antti Rinne infällda i en graf över deras regeringars understöd.
Bildtext Lipponens och Vanhanens regeringar hade högt opinionsstöd jämfört med de senaste regeringarna.
Bild: Miro Johansson / Yle

Vi har analyserat det sammanlagda stödet för regeringspartierna från och med riksdagsvalet 1995 till dags dato utgående från valresultaten och Yles opinionsmätningar.

Idag regeras Finland av partier med ett mindre stabilt och lägre stöd än för 15-25 år sedan. Den slutsatsen kan man dra av Svenska Yles analys av opinionsmätningarna under de sex senaste valperioderna.

Medan Paavo Lipponens (SDP) och Matti Vanhanens (C) regeringspartier kunde behålla sin majoritet av väljaropinionen genom sina fyra regeringsperioder, verkar regeringspartierna på 2010-talet befinna sig på ett sluttande plan.

Graferna nedan visar väljarstödet för regeringspartierna i riksdagsvalen och därefter i opinionsmätningarna från och med år 1995. Den nuvarande regeringens opinionskurva visas i varje graf för jämförelsens skull.

Grafik.
Grafik.

Både Juha Sipiläs (C) och Antti Rinnes (SDP) regeringspartier har tappat sin majoritet av väljarstödet redan ett halvt år efter regeringsbildningen.

Trots att regeringspartiernas popularitet har dalat allt snabbare efter valen har det inte gjorts grundläggande omställningar i regeringsbaserna (så att något av de större partierna skulle ha lämnat regeringen) och nyval har inte heller utlysts under de riksdagsperioder vi har granskat. Regeringen Sipilä satt praktiskt taget valperioden ut trots att regeringspartierna i slutskedet stöddes av färre än var tredje väljare enligt opinionsmätningarna.

Man kan också konstatera att partier rätt ofta verkar söka nya positioner ungefär ett år inför kommande riksdagsval genom att byta ordförande eller lämna regeringssamarbetet.

Regeringskriserna 1995 - 2019

31.5.2002 Gröna förbundet lämnar regeringen Lipponen II
När regeringen Lipponen ger grönt ljus till ett femte kärnkraftverk går Gröna förbundet ur regeringen. Stödet för Gröna förbundet var 7 procent i riksdagsvalet och regeringen kan fortsätta utan dem.

Lämna eller inte lämna regeringen /Tv-nytt 2002 - Spela upp på Arenan

Historiekollen: Grön politik i 30 år

24.6.2003 Jäätteenmäki avgår
Anneli Jäättenmäkis (C) tid som statsminister blev bara dryga två månader lång. Hon avgår då det visat sig att hon bett president Tarja Halonens medarbetare om hemligstämplade Irakdokument. Till en början förnekade Jäätteenmäki att hon hade fått tillgång till de hemliga dokumenten. Irakdokumenten bevisade att statsminister Paavo Lipponen i strid mot regeringens linje uttryckt stöd för Irak-kriget. Jäätteenmäki åtalades för anstiftan och medhjälp till brott men friades senare från alla misstankar.

TV-nytt. Jäätteenmäki avgår - Spela upp på Arenan

4.4.2014 Vänsterförbundet lämnar regeringen Katainen.
Våren 2014 kunde Vänsterförbundet inte godkänna regeringens uppgörelse om budgeten för nästa år. Stötestenarna var i synnerhet nedskärningen av barnbidraget och indexfrysningen av studiestödet och garantipensionen, alltså den lägsta pensionen.Vänsterförbundet lämnar regeringen

26.9.2014 De Gröna lämnar regeringen Stubb.
Partiet som numera heter De Gröna kan inte acceptera regeringens beslut att godkänna Fennovoimas bygge av ett nytt kärnkraftverk i Pyhäjoki och går ur regeringen i september 2014. De gröna lämnar regeringen - se deras och regeringens presskonferenser

13.6.2017 Sannfinländarna splittras, De Blå fortsätter i regeringen.
Våren 2017 meddelar Sannfinländarnas långvariga ordförande Timo Soini att han inte står till förfogande i kommande ordförandeval. Jussi Halla-Aho vinner över Soinis favorit Sampo Terho och väljs till ordförande. Många Sannfinländska riksdagsmän och alla ministrar säger sig ha svårt att omfatta Halla-Ahos värderingar. 20 riksdagsmän och alla ministrar och går ur partiet och bildar en utbrytargrupp, Blå framtid. Sipilä regisserar ett dramatiskt skådespel där han själv flyger till Gullranda för att ansöka om regeringens avsked men vänder på halva vägen då han får budet om att Blå framtid vill vara med i regeringen. Halla-aho vald: Glädje och besvikelse hos Sannfinländarna

Bild på Jussi Halla-aho och Sampo Terho.
Bildtext Sampo Terho och Jussi Halla-Aho på Sannfinländarnas partikongress i juni 2017
Bild: Jarno Kuusinen

8.3.2019 Regeringen Sipilä avgår
I mars 2019 står det klart att regeringen Sipilä kommer att misslyckas med att ro i hamn vårdreformen. Regeringen Sipilä avgår men fortsätter som expeditionsregering fram till riksdagsvalet 14.4.2019
Här är 6 skäl till att vårdreformen sprack och regeringen föll: "Man gör inte en Billnässtol av en Ikeapall"

Juha Sipilä.
Bildtext Statsminister Juha Sipilä och riksdagsledamoten i Centerns grupprum i riksdagen den 8 mars 2019.
Bild: Lehtikuva / VESA MOILANEN

Finlands regeringar 1995 till 2019

Diskussion om artikeln