Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyskland utvisar två ryska diplomater efter mord i Berlin

Från 2019
Uppdaterad 04.12.2019 16:41.
Polisbilar parkerade nära parken Kleiner Tiergarten den 23 augusti 2019 då en man mördades i parken
Bildtext Polisbilar parkerade nära parken Kleiner Tiergarten den 23 augusti 2019 då en man hade skjutits ihjäl i parken.
Bild: AFP / Lehtikuva

Tyskland har utvisat två ryska diplomater. Utvisningen skedde efter att statsåklagaren tagit ställning till ett fall som gäller en georgisk medborgare som mördades i augusti i en park i Berlin.

Den mördade mannen, Zelimkhan Khangoshvili, uppges ha varit en tidigare tjetjensk kommendör som stridit på antiryska separatisters sida i Tjetjenien.

Mannen sköts på nära håll två gånger i huvudet i en park i centrum då han var på väg till en moské.

En rysk man greps därefter misstänkt för mordet.

I Tyskland misstänker man att Ryssland var inblandat i mordet. Enligt tyska åklagare finns det tillräckligt med uppgifter som visar att mordet hade beställts av antingen Ryssland eller den ryska delrepubliken Tjetjenien.

Tysklands utrikesministerium säger att utvisningen av de två diplomaterna sker eftersom Ryssland inte har samarbetat vid utredningen av mordet.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel kommenterade utvisningen i dag i samband med Natos toppmöte i Storbritannien. Enligt Merkel kommer hon att diskutera ärendet med Putin då hon träffar honom nästa vecka.

Merkel sade också att utvisningen var en följd av att Ryssland inte ville samarbeta med Tyskland.

"Ryssland kommer att svara med samma mått"

Enligt det ryska utrikesministeriet kommer Ryssland att svara med samma mått. Enligt är Ryssland är det tyska agerandet "ovänligt och ogrundat".

Det tyska beslutet utgör en upptrappning av en redan spänd relation mellan Ryssland och västliga länder som uppstod i fjol efter att en tidigare rysk spion, Sergej Skripal, och hans dotter förgiftades på brittisk mark.

Experter undersöker en brottsplatsen i Berlin efter ett mord 23.8.2019
Bildtext Experter undersöker en brottsplatsen i Berlin efter mordet 23.8.2019
Bild: AFP / Lehtikuva

Diskussion om artikeln