Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Svenska Yles uppgifter: Sipilä förnekar att han skulle ligga bakom Rinnes avgång

Från 2019
Uppdaterad 04.12.2019 17:32.
Centerns Juha Sipilä i riksdagen.
Bildtext Juha Sipilä har utpekats som en aktiv aktör bakom Rinnes avgång, men han förnekar det nu.
Bild: Lehtikuva

Tidigare statsministern och nuvarande riksdagsledamoten Juha Sipilä (C) skickade i dag onsdag ett e-postmeddelande till hela SDP:s riksdagsgrupp för att förklara att han inte har lett den process som ledde till statsminister Antti Rinnes och därmed regeringens avgång.

Både socialdemokraternas riksdagsledamot Erkki Tuomioja och Kimmo Kiljunen bekräftar i dag onsdag att de har fått e-postmeddelandet.

- Det är intressant att vi fick brevet från Sipilä. Han skrev att han inte hade kallat till något möte som skulle tvinga Rinne att avgå, säger Kiljunen.

Kimmo Kiljunen säger sig lita på att det som Juha Sipilä skriver i sitt e-postmeddelande är sant.

Sipilä förklarar i meddelandet att han deltog i Whatsapp-diskussionen endast för att få veta var Centern skulle hålla möte inför interpellationsdebatten på tisdagen.

Centerns gruppordförande Antti Kurvinen är medveten om att Juha Sipilä har skickat ut e-postmeddelandet, men han har inte själv sett det.

Kurvinen säger sig förstå Sipiläs behov av som riksdagsledamot och människa förklara situationen för Socialdemokraterna i riksdagen.

Det var Iltalehti som i tisdags rapporterade att Centern snabbt trummade fram misstroendet mot Antti Rinne.

Iltalehti har fått tillgång till en rad meddelanden som utväxlades mellan aktörer inom Centern från och med fredagen då ägarstyrningsministern Sirpa Paatero (SDP) avgick.

Om man får tro tidningen insåg många Centerdignitärer att det nu fanns ett läge att även bli av med statsministern. Bland annat ska ex-statsministern Juha Sipilä ha varit aktiv i helgens interna meningsutbyte i frågan, men nu förnekar Sipilä alltså uppgifterna till Svenska Yle.

Lohi vill inte heller bära ansvaret för kravet på avgång

Den lappländska centerpolitikern Markus Lohi hör också till dem som Iltalehti pekade ut som initiativtagare till att beslutet att tvinga Rinne att avgå.

Lohi dementerar påståendet.

- Om det målas upp en helt felaktig bild i offentligheten av vad som har hänt måste vi diskutera mycket mera sinsemellan här i riksdagen.

Också Markus Lohi har varit i kontakt med Socialdemokraterna för att berätta att han inte har haft någon central roll i processen.

Lohi säger att initiativet till att kräva Rinnes avgång kom från Centerns gruppordförande Antti Kurvinen och centerordförande Katri Kulmuni själv.

Beslutet fattades av sex politiker i nyckelroller inom Centern

Centerns gruppordförande Antti Kurvinen säger i dag att allting fick sin början i fredags då Katri Kulmuni bad om en utredning.

Läget blev ohållbart på söndagen ansåg sex ledande centerpolitiker då de höll ett möte. Med på mötet var bland annat Antti Kurvinen själv.

- Vi gick igenom situationen, responsen från fältet, Rinnes förklaringar kring posten och kom fram till att Centern saknar förtroende för statsministern, säger Kurvinen.

Måndagens riksdagsgruppsmöte och partistyrelsemöte var formaliteter enligt Kurvinen. Kurvinen säger att det inom Centern hör till att höra partistyrelsen vid viktiga beslut.

Kurvinen är medveten om att Juha Sipilä har skickat ett urskuldande e-postmeddelande till socialdemokraternas riksdagsgrupp. Juha Sipilä ville enligt Kurvinen som riksdagsledamot och människa förklara sig.

Socialdemokraterna vill träffa Kurvinen öga mot öga

Socialdemokraternas gruppordförande Antti Lindtman säger att hans riksdagsgrupp har krävt att få träffa Centerns gruppordförande Antti Kurvinen. Träffen ska ske i morgon.

Enligt Antti Lindtman är det viktigt att sitta ner och noggrant gå igenom vad som har hänt för att återskapa förtroendet.

- Nu är det viktigt att vi sitter ner och tittar varandra i ögonen talar igenom det här, säger Lindtman.

Enligt den socialdemokratiska riksdagsledamoten Kimmo Kiljunen saknar hans grupp förståelse för Centerns misstroende mot Antti Rinne.

Socialdemokraterna själva ställer sig fortfarande bakom sin ordförande.

- Vi Socialdemokrater tycker inte alls om den här situationen, säger Kiljunen.

Regeringssonderingarna inleds på torsdag

Socialdemokraternas gruppordförande Antti Lindtman har kallat riksdagsgrupperna till möte på torsdagen. Då ska riksdagsgrupperna utse en regeringssonderare.

Det är mycket möjligt att Antti Rinne utses till sonderare. Lindtman motiverar det här med att Socialdemokraternas partifullmäktige ännu inte har valt vem som ska ta över som statsminister.

Om någon av de två kandidaterna Antti Lindtman eller Sanna Marin väljs till regeringssonderare i morgon har denna person ett försprång då partifullmäktige ska fatta beslut nästa vecka.

Diskussion om artikeln