Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ingå börjar sälja tomter vid Ingåport - fullmäktige slog fast priserna

Från 2019
Täkterkorsningen sedd söderifrån.
Bildtext Här intill stamväg 51, vid Täktervägen, ska Ingåport I växa fram.
Bild: Yle/Maria Wasström

Det finns nu ett beslut på vad tomterna på området Ingåport I ska kosta. Kommunen skapar ett område för företag eftersom det just nu inte finns företagstomter i Ingå.

Ingåport är indelat i två områden. Det område som detaljplanerats kallas Ingåport I och det är där det snart ska finnas tomter till salu.

Kommunfullmäktige har beslutat att en del tomter säljs för 95 000 euro per tomt, andra för 45 000 euro och ytterligare ska det finnas tomter för 35 000 euro.

Kommunen räknar med att de här priserna gör att nästan alla kostnader för att ställa i ordning området kan täckas.

Försäljningen inleds i januari

Försäljningen av tomterna vid Ingåport I inleds i januari. Enligt den preliminära tidtabellen kan man reservera tomter under perioden 16-31.1.2020.

Målsättningen är att alla tomter är sålda inom några år.

Utjämning av området, vägar och vattenförsörjning beräknas kosta 600 000 euro. Dessutom ska en del av Täktervägen förbättras, vilket gör att de totala kostnaderna för Ingåport I beräknas bli cirka 790 000 euro.

Ingåport finns mellan Täktervägen och Bollstavägen längs stamväg 51.

Kommunen vill göra det möjligt för företag att etablera sig på området. I kommunens strategi står det att ett livligt näringsliv är det hållbaraste sättet för Ingå att förbli en självständig kommun.

Diskussion om artikeln