Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Utmana dig själv i köket med franskt mathantverk – en smördegsinbakad paté med hög wow-faktor

Från 2019
Uppdaterad 13.12.2019 11:03.
– en smördegsinbakad paté med hög wow-faktor. - Spela upp på Arenan

Det skall sägas direkt, Pâté en croûte är för dig som gillar att stå i köket länge och experimentera med nya rätter - det här är roligt matnörderi.

Som med nästan all fransk mat finns det otaliga regionala versioner av den här rätten. Det ordnas t.o.m. världsmästerskap i tillredning av pâté en croûte. Vi säger bara bon appétit et bonne chance!

Pâté en croûte

Ingredienser:

  • 200 g kalvinnanlår
  • 200 g griskött (skinkstek eller liknande)
  • 200 g kycklinglever
  • 15 cl vittvin
  • 5 cl port
  • 3 kvistar timjan
  • 1 kvist rosmarin
  • 400 g malet kött av gris (mager)
  • 150 g trattkantareller
  • 1 st gul lök
  • 20 g pistagenötter
  • 25 cl kycklingbuljong reducerad
  • 4 ark gelatin
  • salt och peppar
  • 1 frp smördeg
  • 1 äggula

Gör så här:

  • Skär kalvköttet och skinksteken i 5 mm breda remsor.
  • Marinera kalvköttet tillsammans med kycklinglever i vittvin, portvin, rosmarin, salt peppar och timjan i minst 2 timmar.
Trattkantareller på ett fat i ett kök
Bild: Carina Ahlskog/YLE
  • Stek svampen tillsammans med finhackade löken, låt svalna.
  • Blanda hälften av fläskfärsen med pistagenötter och andra hälften med den svalnade svampen.
  • Klipp ut en rektangel av smördegen i ugnsformens storlek, det här blir locket till patén.
  • Smöra en avlång brödform och fodra den med smördeg.
  • Pensla kanterna med äggula blandat med lite vatten.
  • Varva fyllningarna i formen (det marinerade köttet och fläskfärserna)
  • Lägg på smördegslocket. Foga samman kanterna och locket och lägg eventuellt till dekorationer i form av blad eller liknande.
Smördeg på ett bord
Bild: Carina Ahlskog/YLE
  • Banka gärna formen i ett bord för att få bort eventuella luftbubblor.
  • Gör 2 st hål ovanpå och rulla en liten bit bakplåtspapper till “skorstenar” Lägg skorstenarna i hålen.
  • Pensla toppen av pastejen med äggulan och grädda i ca 45 minuter (innertemperatur 68 grader) så den får fin färg.
  • Låt svalna.
Gräddad paté med strutar på ett bord
Bild: Carina Ahlskog/YLE
  • Smält gelatinet i den heta kycklingbuljongen och häll den genom skorstenarna tills formen fylls upp.
  • Placera i kylskåpet i 1 timme och lossa sedan den från formen och servera.
Delad julpaté på en skärbräda
Bild: Carina Ahlskog/YLE

Vad tyckte du om receptet? Betygsätt eller kolla vad andra tyckt om det: