Utmana dig själv i köket med franskt mathantverk – en smördegsinbakad paté med hög wow-faktor

Det skall sägas direkt, Pâté en croûte är för dig som gillar att stå i köket länge och experimentera med nya rätter - det här är roligt matnörderi.
Som med nästan all fransk mat finns det otaliga regionala versioner av den här rätten. Det ordnas t.o.m. världsmästerskap i tillredning av pâté en croûte. Vi säger bara bon appétit et bonne chance!
Pâté en croûte
Ingredienser:
- 200 g kalvinnanlår
- 200 g griskött (skinkstek eller liknande)
- 200 g kycklinglever
- 15 cl vittvin
- 5 cl port
- 3 kvistar timjan
- 1 kvist rosmarin
- 400 g malet kött av gris (mager)
- 150 g trattkantareller
- 1 st gul lök
- 20 g pistagenötter
- 25 cl kycklingbuljong reducerad
- 4 ark gelatin
- salt och peppar
- 1 frp smördeg
- 1 äggula
Gör så här:
- Skär kalvköttet och skinksteken i 5 mm breda remsor.
- Marinera kalvköttet tillsammans med kycklinglever i vittvin, portvin, rosmarin, salt peppar och timjan i minst 2 timmar.
Bild: Carina Ahlskog/YLE
trattkantarell,Strömsö
- Stek svampen tillsammans med finhackade löken, låt svalna.
- Blanda hälften av fläskfärsen med pistagenötter och andra hälften med den svalnade svampen.
- Klipp ut en rektangel av smördegen i ugnsformens storlek, det här blir locket till patén.
- Smöra en avlång brödform och fodra den med smördeg.
- Pensla kanterna med äggula blandat med lite vatten.
- Varva fyllningarna i formen (det marinerade köttet och fläskfärserna)
- Lägg på smördegslocket. Foga samman kanterna och locket och lägg eventuellt till dekorationer i form av blad eller liknande.
Bild: Carina Ahlskog/YLE
Strömsö,Smördeg
- Banka gärna formen i ett bord för att få bort eventuella luftbubblor.
- Gör 2 st hål ovanpå och rulla en liten bit bakplåtspapper till “skorstenar” Lägg skorstenarna i hålen.
- Pensla toppen av pastejen med äggulan och grädda i ca 45 minuter (innertemperatur 68 grader) så den får fin färg.
- Låt svalna.
Bild: Carina Ahlskog/YLE
Paté,matrecept,Strömsö
- Smält gelatinet i den heta kycklingbuljongen och häll den genom skorstenarna tills formen fylls upp.
- Placera i kylskåpet i 1 timme och lossa sedan den från formen och servera.
Bild: Carina Ahlskog/YLE
Paté,julmat,matrecept,Strömsö
Vad tyckte du om receptet? Betygsätt eller kolla vad andra tyckt om det: