Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Historieläraren och teaterentusiasten Matias Norrgrann på väg på slottsbal – har dammat av fracken från studietiden

Från 2019
Matias Norrgrann kastar osynliga molotovcocktails då han undervisar i historia - Spela upp på Arenan

Matias Norrgrann, lärare i historia- och samhällslära i Korsholms högstadium och känd från den sydösterbottniska teatervärlden, är en av de 1700 gästerna på årets slottsbal.

Mest ser han framemot att få uppleva balen på riktigt.

Temat för årets självständighetsmottagning är kunskap och samhällsdebatt.

Norrgrann fick i våras Österbottens svenska kulturfonds pris både för att han är en omtyckt lärare och för att han är en värdefull kraft inom den sydösterbottniska teatervärlden.

- Jag ser framemot att som samhällslärare få se på riktigt hur det går till, det som man har sett på tv så många gånger och förstås att få skaka hand med president Niinistö och fru Jenni.

Norrgrann tror inte att presidenten kommer att känna igen honom. Han har bestämt sig för vad han ska säga när han hälsar på presidentparet.

- Jag ska hälsa på svenska, i tvåspråkiga Finland. Ha en trevlig självständighetsdag, herr president.

Ser framemot maten

Norrgrann tar med sig fru Anu Norrgrann på balen och fru Norrgrann ser framemot att få dansa på slottet. Själv ser Matias Norrgrann framemot maten.

- Jag kollade in vad de hade för meny i fjol, tre olika smörgåstårtor och jag är en stor vän av dem.

slottsbalen
Bild: Yle/Derrick Frilund

Norrgrann hoppas också att han ska kunna spana in några kändisar i vimlet på slottet.

- Jag såg att de tre kaptenerna från Finlands ishockey VM-guldlag har fått dispens från Jokerit som är och spelar i Sibirien på självständighetsdagen. Eftersom de är bjudna så ska man släppa iväg dem på balen. Så de borde ju vara på plats.

Annars känner Norrgrann ingen annan som är på väg på balen. Hans fru jobbar på Hanken i Vasa och Hankens rektor är också bjuden.

- Riksdagspolitikerna från Vasa valkrets känner jag ju igen till utseendet, i synnerhet dem från Vasa och herr Norrback från Närpes, därifrån jag är ursprungligen.

Vieraat nauttiivat linnan tarjoilusta.
Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle

Fracken från studietiden

Inför festen har Norrgrann dammat av sin frack från studietiden i Åbo. Skjortan hade blivit lite för liten och skorna behövde förnyas, i övrigt passade allt.

Så många andra förberedelser har paret Norrgrann inte gjort. De ska öva lite dans ännu innan balen.

- Lite måste vi se på hur man går fram för att hälsa. Anu kommer att ha ett släp på sin klänning. Man har ju sett bilder när Hjallis Harkimo till exempel steg på sin frus släp och det vill jag ju gärna undvika.

Varför Norrgrann blev inbjuden vet han inte och det har han funderat på.

- Jag tror ju att det är det här priset jag fick från Svenska kulturfonden, som var dels för lärargärningen och dels för jobbet jag har gjort inom kulturen. Jag hoppas att det är för båda.