Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tusentals finländare utreds för bland annat narkotikahandel via numera stängda Silkkitie

Från 2019
presskonferens
Bildtext Allvarliga miner på Tullens presskonferens om Silkkitie. Fr v Sami Rakshit och Hannu Sinkkonen från Tullen, Jari Räty från CKP och åklagare Anna-Riikka Ruuth.
Bild: evgeniia shikhova /yle

Polisen och Tullen har sedan i våras utrett tusentals finländare som misstänks ha köpt eller sålt bland annat narkotika via den numera stängda näthandelsplatsen Silkkitie.

Utredningarna är en följd av den information som tullen kom över när den i våras beslagtog nätverksservern för marknadsplatsen Silkkitie, som sedan 2013 hade fungerat inom Tor-nätverket. Marknadsplatsen är också känd under namnet Valhalla.

Betydande mängder

Marknadsplatsen Silkkitie var framför allt riktad till finländare. Via den har mestadels narkotika, men också läkemedel, dopningsmedel och i viss mån vapen sålts. Det har varit frågan om betydande mängder, också internationellt sett.

- Myndigheterna har fått fram identiteten på flera tusen finländare som antingen har köpt eller sålt via Silkkitie, säger tullöverinspektör Tommi Hartman.

tommi hartman
Bildtext Tullöverinspektör Tommi Hartman säger att tusentals kunder har identifierats.
Bild: evgeniia shikhova /yle

Mest unga män

Majoriteten av dem som har handlat via Silkkitie är män under 40 år, men båda könen är representerade, och åldersgaffeln för de personer som hittills har identifierats är 15-83 år.

Handeln varierar från enstaka transaktioner till fall där försäljningsintäkterna har varit över hundra tusen euro.

Leverans via posten

Den som upprätthåller näthandelsplatsen gör sig nödvändigtvis inte skyldig till något, utan erbjuder bara en mötesplats för köpare och säljare. Leveranserna har mestadels skett via posten.

Vartefter köparna och säljarna identifieras så skickas materialet till polisinrättningarna ute i landet, så att de kan inleda förundersökningar. Flest utredningar har hittills hamnat hos polisinrättningarna i Inre Finland och i Uleåborg.

Säljs mest till landsbygden

- Det här visar hur narkotikamarknaden har förändrats, säger kriminalkommissarie Jari Räty vid Centralkriminalpolisen. När näthandeln blir vanligare ökar användningen av narkotika på landsbygden och i små kommuner, eftersom det är möjligt att anonymt beställa hem droger.

Nätverksservern för Silkkitie har flyttats runt en hel del. I våras var den placerad i Frankrike och tullens beslag gjordes i samarbete med den franska polisen.

Narkotikaleveranserna har minskat nu

Efter att näthandelsplatsen Silkkitie stängdes har de finländska myndigheterna noterat en klar nedgång i handeln med narkotika och andra olagliga varor via anonyma nätverk.

- Antalet beslag när det gäller narkotikaförsändelser på väg till Finland har minskat sedan i våras, säger bevakningsdirektör Hannu Sinkkonen på Tullen.

Sinkkonen vill senast nu avliva myten om att narkotikahandel via anonyma nätverk inte kan nås av myndigheterna, och därmed är fri från brottsansvar.

22 åklagare sköter ärendena

På grund av den exceptionellt stora mängden brottsfall har Åklagarmyndigheten avsatt en specialgrupp på 22 åklagare som ska sköta de här ärendena.

Utredningarna väntas pågå långt in på nästa år.