Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Både Antti Rinnes potentiella efterträdare och Centern stöder Rinne som regeringssonderare

Från 2019
En närbild Av en man i körk kostym och  slips. Ordföranden för Socialdemokraternas riksdagsgrupp Antti Lindtman i riksdagen den 4 december 2019.
Bildtext Ordföranden för Socialdemokraternas riksdagsgrupp Antti Lindtman i riksdagen den 4 december 2019.
Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari

Kommunikationsminister Sanna Marin (SDP) har föreslagit att SDP:s ordförande Antti Rinne ska fungera som regeringssonderare. Marin har tidigare meddelat att hon står till förfogande som ny statsminister efter Rinne som avgick på tisdagen.

Också SDP:s gruppordförande i riksdagen Antti Lindtman tycker att Rinne passar för uppdraget som regeringssonderare. Även Lindtman kandiderar för posten som Finlands nästa statsminister.

Lindtman anser att det är förnuftigt att varken Marin eller Lindtman själv fungerar som regeringssonderare. Lindtman säger att det är partifullmäktige fattar som beslut om vilkendera som ska bli partiets statsministerkandidat och att det är förnuftigt att inte påverka det beslutet genom att utse Marin eller Lindtman till sonderare.

Kommunikationsminister Sanna Marin i riksdagen den 3 december 2019.
Bildtext Sanna Marin i riksdagen den 3 december 2019.
Bild: Compic Pekka Sipola

Marin har sagt att partifullmäktiges möte hålls tidigast på söndag.

Ok för Centern att Rinne utses

Inte heller Centern som fick Rinne på fall som statsminister motsätter sig att Rinne blir regeringssonderare.

Ordföranden för Centerns riksdagsgrupp Antti Kurvinen säger att huvudsaken är att Finland får en fungerande regering.

Ordföranden för Centerns riksdagsgrupp Antti Kurvinen i riksdagen den 4 december 2019. Till vänster om honom försvarsminister Antti Kaikkonen (C).
Bildtext Ordföranden för Centerns riksdagsgrupp Antti Kurvinen i riksdagen den 4 december 2019. Till vänster om honom försvarsminister Antti Kaikkonen (C).
Bild: Lehtikuva / Markku Ulander

Det som är väsentligt för Centern är enligt Kurvinen att SDP väljer en statsminister som kan återställa förtroendet för regeringen.

För Rinnes del anser Kurvinen att han kan vara minister i den nya regeringen. Det är upp till SDP, säger han.

Riksdagsgrupperna utser regeringssonderaren på ett möte som inleds på torsdagen klockan 16.30. Innan dess kommer Socialdemokraterna att meddela vem de föreslår för uppdraget.

Källor: Yle, STT